10 september 2019

Bemesting sportvelden – Herfstmix

Doordat er in de afgelopen periode veel is beregend, is daarmee ook veel voeding uitgespoeld. Hierdoor zijn beheerders afgeweken van het meststoffen-strooischema en is er bijgestuurd met soms extra stikstofgiften. Wij adviseren na half september voorzichtig te zijn met het geven van stikstof op sportvelden. Een lange doorgroeiperiode vergroot de schimmeldruk in de winter. Advies:

Herfstmix (NPK 15-2-21+3MgO+25SO3) strooien in de eerste helft van september.

Humuforte FP3 (NPK 5-3-16+3MgO) of DCM Grass-Care (NPK 6-3-20 +3 MgO) (organische variant) Dit product kunt u strooien tot medio oktober. De geringe hoeveelheid stikstof in deze meststof zal de grasplant voldoende voeding geven tot de winter. Het hoge kali gehalte zorgt voor de afharding en een donkergroene kleur.

Op velden met traditionele meststoffen adviseren we NPK 7-14-28 te strooien en/of richting eind september/begin oktober direct af te harden met Patentkali.

Houd daarnaast de messen van de maaiers scherp, zodat het gras minder beschadigt. Zorg ook voor beluchtingswerkzaamheden zoals prikrollen, vertidrainen of eventueel schudfrezen. Dit zorgt ervoor dat het gras sneller afdroogt en er meer zuurstof in de grond komt. Voer dit wel uit tijdens droge omstandigheden.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.