10 september 2019

Biologische plaagbestrijding

Het najaar van 2018 en de opvolgende winter was zacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in kwekerijen, plantsoenen en tuinen het afgelopen voorjaar en zomer extreem veel taxuskevers hebben gevonden. De laatste jaren zien we dat de kevers in het najaar langer doorgaan met de ei-afzet, tot ruim in november. Daarom blijft het belangrijk de komende weken uw planten goed te controleren op aanwezigheid van de larven van de taxuskever. Treft u deze larven aan? Bestrijd ze met nematoden.

Engerlingen en emelten
Het resultaat voor het bestrijden van emelten en engerlingen is sterk afhankelijk van het tijdstip. De engerlingen (larven van de bladsprietkever) van o.a. de sallandkever (vaak voorkomend in Zuid-West Nederland) kunt u in september goed bestrijden met nematoden. De bodemtemperatuur is in deze periode voldoende hoog en er is voldoende vocht. Engerlingen van de sallandkever vreten aan de wortels van het gras in de winterperiode. In de komende periode herstelt het gras zich niet meer voldoende, waardoor de mat los komt te liggen.

De laatste jaren hebben we een enorme toename van emelten (langpootmug larven) in gazons en sportvelden gezien. Een toename van een nieuwe generatie emelten is dan ook te verwachten. Voer een bespuiting uit tegen de jonge emelten met nematoden (aaltjes) vanaf begin oktober zolang de temperatuur in de bodem niet lager is dan 8 graden. Controleer uw velden en gazons wekelijks op aantasting en spuit preventief eind september/begin oktober met nematoden. Wij kunnen u hierover adviseren.

De aaltjes (nematoden) zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 50, 100, 500 of 1000 m². Nematoden kunt u uitzetten met gieter, nemasprayer, rugspuit of machinaal met omgebouwde doorzaaimachine (sportvelden en golfbanen).

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.