14 oktober 2019

Zuinig zijn op je bodem!

Iedere vier jaar nemen ze grondmonsters. De cijfers laten zien dat het organische-stofgehalte in het laatste decennium met een half procent is toegenomen tot 3,9 procent. En dat is positief. “Veel akkerbouwers gingen voor de korte termijn en pleegden daarmee roofbouw. Dat hebben wij nooit gedaan. We zijn juist altijd heel zuinig op onze grond geweest.”

Spruitentelers Ab en Kasper Kleijwegt uit Mijnsheerenland zijn overtuigd van het belang van een goed bemestingsplan om de organische-stofbalans positief te houden. “Spruitkool is geen rooigewas, waardoor we de bodem veel minder verstoren. Met dit gewas brengen we zo’n 2.000 kg organische stof per hectare terug.”

“In de spruitenteelt moeten we vooral waken voor structuurbederf in de bodem. Machines zijn steeds zwaarder geworden. Met het gebruik van rupsbanden proberen we de negatieve invloed op de bodem zoveel mogelijk te beperken.”

Dure teelt

Naast spruiten teelt het bedrijf ook aardappelen, graan en eenjarige luzerne. “Al jaren hakselen we het stro en verwerken dat in de bovenlaag. Luzerne vraagt niets, maar zorgt wel voor verbetering van de bodem. Aardappelen op een perceel waar luzerne heeft gestaan, doen het zichtbaar beter. Wat voor ons altijd een zorg is, zijn de slakken.” Slakken waren ook de reden dat er lange tijd geen groenbemesters werden ingezet. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. “We zijn heel voorzichtig, want het telen van spruiten is knetterduur. We hebben dus geen behoefte om te experimenteren.”

Spruiten hebben veel stikstof nodig. Vooral de februarispruiten moeten regelmatig bij bemest worden. Dat zorgt elk jaar voor een flinke uitdaging. Met precisiebemesting weten ze de ruimte in stikstof en fosfaat zo optimaal mogelijk te benutten. “Tijdens het planten zetten we bijvoorbeeld Power Start in, een vloeibare meststof van Van Iperen waarmee fosfaat heel effectief in de rij wordt toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat we ruimte creëren waardoor we onder andere organische mest en compost kunnen gebruiken.”

Stikstofmonsters worden in maart genomen, omdat in april al de eerste spruiten de grond in gaan. Dan is echter de mineralisatie nog nauwelijks op gang gekomen. “Eigenlijk willen we ook gedurende het groeiseizoen monsters nemen, maar daar hebben we gewoon geen tijd voor, De spruitenteelt is enorm arbeidsintensief, het hele jaar door. We oogsten van september tot maart. En in april gaan we al weer poten. Ter vergelijking: een hectare aardappelen vraagt ongeveer 20 manuren inzet, bij een hectare spruiten zijn dat er 160!”

Deskundig advies

Het bemestingsplan en de organische stofbalans komen bij Van Iperen vandaan. “Zonder teeltadviseur kun je niet. Als hij langskomt, worden we gedwongen om het gewas in te gaan. Daar nemen we anders te weinig tijd voor. Belangrijk is dat de adviseur een veel bredere blik heeft dan wij en op de hoogte is van de situatie elders. En daar maken we graag gebruik van.”

Organische stof is een cruciaal element voor een goed functionerende bodem en daarmee voor een goede gewasgroei. Wilt u ook aan de slag met het optimaliseren van het organische stofgehalte van uw bodem? Vraag dan de organische stofhandleiding aan via iperen.com/organischestof.