07 januari 2020

Vrijstelling Ovitex

Eind december is de aangevraagde vrijstelling voor Ovitex (minerale olie) goedgekeurd voor gebruik in appel, peer en onbedekte teelt van bes. Inzet is toegestaan vanaf 1 februari 2020. Ook dit jaar geldt voor Ovitex het systeem van gecontroleerde distributie. Dit betekent dat er voor levering van een bestelling eerst goedkeuring gevraagd moet worden. Deze aanvragen kunnen wij vanaf nu voor u indienen.

In appel en peer zijn 2 toepassingen met in totaal 40 ltr/ha/jaar toegestaan. In bessen is 1 toepassing met 30 ltr/ha mogelijk. Bij appel en peer zijn de spuitdriftreductie-eisen DRT 95 bij een teeltvrije zone van minimaal 4,50 mtr, waarbij de teeltvrije zone geldt voor alle zijden van een perceel, ongeacht of die aan het water grenst. De spuitdriftreductie-eisen bij bessen zijn lichter. Bij bessen is het voorschrift DRT 90 bij een teeltvrije zone van minimaal 4,50 mtr. Als de teeltvrije zone aan één van de zijde van het perceel, ook als die niet grenst aan het oppervlaktewater, smaller is dan 4,50 mtr is een techniek uit de DRT-klasse 95 nodig.

Wanneer u Ovitex wil gebruiken in het komende seizoen, raden wij aan om uw bestelling tijdig door te geven. Dit kan via uw adviseur of in de Mijn Iperen omgeving.

Voor inzage in het besluit zie de publicatie in de Staatscourant.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.