30 april 2020

Ion specifiek telen

Doorbraak in realtime ionen meten | Bloemisterij 33/34: Weet wat je meet – https://digitaal.bloemisterij.nl/bloemisterij-editie-3334-2021/doorbraak-in-realtime-ionen-meten/

****

Update Project Ion Specifiek Telen juli 2021

De Celine is van Bleiswijk verhuisd naar Middenmeer. Royal Pride gaat een kas aansturen met de Celine.  Het gaat hier om een zomerteelt tomaten waar dagelijks het water bemonsterd wordt. Dat betekent dat de proef bij de WUR in Bleiswijk is afgerond, de eindresultaten zijn nog niet volledig bekend. Deze laten nog even op zich wachten, maar zien er op het eerste gezicht goed uit. De lab resultaten laten nu al wel zien dat er een relatie is tussen zuurstof opname en productie en dat een stabiele voeding daarin een belangrijke rol speelt. Hoe beter we het aanbod op de `vraag` van de plant kunnen afstemmen hoe minder energie er verloren gaat.

***

In het project Ion Specifiek Telen, opgestart in 2019, wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om het huidige systeem van (twee)wekelijkse voedingsanalyses te vervangen voor een geautomatiseerd proces van continu meten en doseren. Factoren om dit project te laten slagen zijn er; een ion-specifieke sensor en een digitale bemestingstool. Sinds 2019 wordt de inzet van deze onderdelen verder onderzocht en bepaalt het projectteam ook in hoeverre dit bemestingssysteem (CE line) nog andere voordelen biedt.

Anno februari 2021 is het systeem, inmiddels beter bekend als Celine, door CEW (Centre of Expertise Water Technology) gevalideerd.  Dat betekent een betrouwbare uitslag van de metingen.  Daarnaast kan er nu ook volledig geautomatiseerd  geanalyseerd worden. Begin februari is er bij de WUR een tweede proef in tomaten opgezet. Het tweede half jaar start een proef bij teler Royal Pride. De verwachting is dat het Celine meetinstrument in het 4e kwartaal voor de markt beschikbaar zal zijn.

Het project loopt nog tot 2022 en is en samenwerkingsverband van diverse partijen. Meststoffenspecialist Dick Breugem vertelt over het project en de rol van Van Iperen in deze video.

Lees ook bijgaand nieuwsartikel over dit project.