24 juni 2020

Aardappelen – pootgoed

In veel delen van Nederland is na de regen een explosieve groei geweest. Zo ook het pootgoed wat niet beregend kon worden. Vanaf opkomst is er vrijwel overal een zeer kort interval gehanteerd om zo de kans op virusoverdracht te minimaliseren. Nu de selectie al weer een tijdje op gang is, is het wisselend wat er in het veld wordt aangetroffen. Belangrijk is om nu de meeste selectie af te ronden voordat het gewas volledig dicht staat.

Daarnaast blijft een interval van 5 dagen met minerale olie erg belangrijk om virusoverdracht te minimaliseren. Luisdoders blijven ook essentieel met de hogere temperaturen. Deze werken namelijk met hogere temperaturen nog goed. Pyrethroïden worden met hogere temperaturen erg snel afgebroken.

Nu er op veel plekken knollen zijn gevormd en er al een aantal keren Revus is toegepast, is het verstandig om ook aan de knolbescherming te denken. Na het Revus-blok kan er het beste gekozen worden voor Ranman Top of Infinito. Advies:

Phytophthora:

Revus 0,60 ltr/ha

2e blok:

Ranman top 0,50 ltr/ha of
Infinito 1,20-1,60 ltr/ha

Luizen:

Olie H/ Kompaan 4,00-6,00 ltr/ha +
Luisdoder

De onderstaande tabel geeft de belangrijkste middelen voor de luisbestrijding weer met het aantal toepassingen en overige op- of aanmerkingen.

*Zelfde werkzame stof als Gazelle

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.