24 juni 2020

Gewasweerbaarheid verhogen en stimuleren

Door het huidige warme weer en de felle zon zien we dat gewassen het zwaar hebben. Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vocht tekort kunnen aminozuren en zeewierextracten een belangrijke rol spelen.

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en eiwitten zijn van cruciaal belang bij de aanmaak en opbouw van cellen (= groei). Aminozuren kan een plant direct gebruiken voor opbouw van eiwitten en cellen en zorgen zo voor een constante groei.

Zeewierextract bevat citokinine. Dit hormoon heeft een sterke invloed op het soepel houden van de celwanden, daardoor is de plant beter in staat om huidmondjes te openen en te sluiten waardoor een plant beter om kan gaan met koude en hitte. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat de plant meer suikers aanmaakt in bovengrondse en ondergrondse delen waardoor een plant beter bestand is tegen stress omstandigheden.

Zowel aminozuren als zeewierextracten bevorderen de wortelontwikkeling. Om de gewasweerbaarheid te verhogen en stimuleren hebben wij een specifiek pakket vloeibare meststoffen en biostimulanten ontwikkeld waarvan 2 producten hieronder worden toegelicht die onder de huidige omstandigheden hun voordeel kunnen geven.

Stimuplant Multimix

Stiumuplant Multimix is een NPK bladmeststof met sporenelementen, aminozuren en zeewierextracten. Alle sporenelementen zijn aanwezig in chelaatvorm, wat betekent dat de sporelementen niet kunnen vervluchtigen en over een langere periode beschikbaar zijn en blijven.

Stimuplant Multimix bevat:

  • 7,50% Amidestikstof;
  • 4,50% Fosfaat;
  • 4,50% Kalium;
  • Sporenelementen: Mn, Zn, Co, B, Mo en Fe;
  • Geselecteerde aminozuren en zeewierextract Ascophylum Nodosum.

Advies

Toepassen in een dosering van 2 tot 5 liter per ha. Kan meerdere keren worden toegepast.

Stimuforce Asco

Stimuforce Asco is een biostimulant op basis van aminozuren en zeewierextract
Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vocht tekort kan Stimuforce Asco worden ingezet. Hierdoor voegt u extra aminozuren en zeewierextracten toe waardoor een plant beter bestand is tegen stressomstandigheden.

Stimuforce Asco bevat:

  • Geselecteerde aminozuren en zeewierextract Ascophylum Nodosum.

Advies

2 liter Stimuforce Asco per hectare, 3 x toepassen in een interval van 14 dagen.

Algemene toepassingsvoorwaarden bladmeststoffen en biostimulanten

  • Spuit met een fijn druppel in 200-400 liter water;
  • Spuit altijd op een droog gewas;
  • Spuit bij temperaturen boven de 25 graden weer bij voorkeur in de avond of vroeg in de ochtend;
  • Onze bladmeststoffen en biostimulanten zijn onderling mengbaar met elkaar;
  • Informeer bij uw teeltadviseur naar de maximale dosering bij mengingen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.