24 juni 2020

Zaaiuien – trips

Momenteel zien we de druk van trips in veel percelen met zaaiuien toenemen. Inmiddels zijn het aantal graaddagen voor de trips bereikt. Dit wil zeggen dat de eerste eieren van de trips uit zijn gekomen en de eerste larven aanwezig zijn in het gewas. Nu de temperatuur deze week flink omhoog gaat kunnen we ook verwachten dat de ontwikkeling van trips erg snel zal gaan. Op de meeste percelen met zaaiuien is inmiddels een bespuiting uitgevoerd voor de trips. De ervaring heeft geleerd dat tijdig een bestrijding uitvoeren essentieel is om de trips populatie onder controle te houden. Na de regen van afgelopen tijd is het gewas groeizaam en neemt het de systemische middelen goed op. Dit moment voor de hitte van deze week is op veel percelen ook benut om Batavia in te zetten.

Batavia heeft een werking van ongeveer 2,5 tot 3 weken. Essentieel is om voldoende actieve stof in de plant te behouden om de trips onder controle te houden. Batavia heeft een preventieve werking op het jongste stadium van de larven. Zijn er al grotere larven in grote getalen aanwezig, dan is het verstandiger om een ander middel in te zetten. Benevia heeft de sterkste werking op larven en ook volwassen tripsen. Advies:

Batavia 0,75 ltr/ha +
Astuss 1,00 ltr/ha
Of
Benevia 0,75 ltr/ha +
Astuss 1,00 ltr/ha

Spuittechniek:

Batavia is een systemisch middel en wordt door de gehele plant getransporteerd. Hierbij is de bedekking van het gewas dus erg belangrijk. Benevia is daarentegen een lokaal systemisch middel. Het is daarom belangrijk om het middel goed onderin de schacht van de uien te krijgen. Het toepassen van Benevia mag alleen met een Wingssprayer, Dubex wave, Hardi luchtondersteuning of luchtondersteuning en 25 cm dopafstand. Deze technieken maken allemaal gebruik van relatief fijne druppels. Echter is indringing onderin de uien schacht belangrijk. Gebruik daarom 350 tot 500 liter water en weinig druk om een goede indringing te realiseren. Probeer beide middelen ‘s-avonds te spuiten voor een optimale opname in de plant.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.