09 oktober 2020

Sander Vermeer bij TAS Paprika’s: optifos voor een goede groei

Bij het voeden van het gewas is fosfaat van groot belang. Meststoffenspecialist Sander Vermeer ging op bezoek bij Erik Splinter van TAS paprika’s om te praten over het belang van een goede voeding voor het gewas.

In Onder Glas editie September 2023 vertelt Sebastiaan Breugem van Breugem tomaten samen met Dick Breugem, specialist meststoffen over de inzet van polyfosfaten tijdens de teeltwissel.

Het artikel is te lezen op pagina 58 en 59.

Fosfaat is een belangrijke bouwstof voor de plant. Het zorgt voor een goed wortelgestel en speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding in de plant. De opname van fosfaat is sterk afhankelijk van de pH in het wortelmilieu. Hoe hoger de pH hoe slechter fosfaat opneembaar is. Bij sterke groei stijgt de pH in het wortelmilieu en wordt de fosfaat dus moeilijk opgenomen. Dit resulteert in een tragere groei van uw gewas, een rood verkleuring van stengels en oudere bladeren en een dof donkergroen gewas. Om dit te voorkomen is er Optifos. Optifos is een vloeibare meststof, een zogenaamd Polyfosfaat. Deze zogenaamd lange keten fosfaat is goed opneembaar bij hoge pH`s. Hierdoor blijft uw gewas goed groeien bij een hoge pH en/of een hoge plantbelasting. Het geeft een sterker gewas met een mooiere kleur.

Ook houdt het uw druppelsysteem schoon. Het  is een zout oplosser en deze neergeslagen zouten uit het druppelsysteem komen gedoseerd vrij bij uw plant.

In de praktijk wordt ongeveer 0,5 mmol/l polyfosfaat gebruikt. Meer weten over wat optifos voor uw gewas kan betekenen? Neem dan contact op met uw meststoffenspecialist.