12 oktober 2020

‘Eiken: de McDonald’s voor insecten’

Dat het hoveniersvak de afgelopen decennia flink veranderd is, is wel duidelijk. Waar mogelijk is er overgegaan op elektrisch gereedschap. Minder zwaar, schoner en veel stiller. Prettig voor onze klanten en voor onze medewerkers.” Aan het woord is Jaco Quak, eigenaar van Quak Hoveniers uit Abbenbroek. Hij vertelt over groene innovatie in de hoveniersbranche.

“Het feit dat we, op enkele uitzonderingen na, geen chemische bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken, Quak hoveniersbetekent dat we op een andere manier moeten denken. Zo werken we met meer groen en minder bestrating bijvoorbeeld. Meer bodembedekkers zodat je de onkruiddruk tot een minimum kunt beperken. Meer soorten planten waardoor de biodiversiteit toeneemt. Door veel groen in te zetten, trekken we meer vogels aan en dat is belangrijk in de strijd tegen bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Eiken planten we namelijk graag aan. Een eik is één grote McDonald’s voor veel insecten. Wel zorgen we ervoor dat ze ver genoeg uit elkaar staan, zodat rupsen niet zomaar van de ene naar de andere boom kunnen wandelen.”

Als het om de bestrijding van schadelijke insecten gaat, zetten ze bij Quak natuurlijke vijanden in. In de praktijk heet dat ‘biologie’. Dat doen ze samen met Van Iperen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lieveheersbeestjes en gaasvliegen tegen luis, en roofmijt tegen spint. “Dat werkt goed.”

“Toen we bij een klant twee grote hagen hadden aangeplant, hebben we een proef gedaan. Bij de ene haag gebruikten we de nog toegestane bestrijdingsmiddelen. Die heb ik wel zeker zes keer moeten bespuiten. Bij de andere ben ik een half uur bezig geweest om zakjes met gaasvliegen op te hangen. Eind van het seizoen stond die haag er ook nog eens beter bij.”

 

Een bloemendijk voor de bij

Zo ver je kunt kijken, is het talud bedekt met een grote bloemenzee. Bovenop en aan de voet van de dijk staan verschillende soorten bomen. Op de kop het grootste bijenhotel van Nederland. Om de dijk een wandelpad voor het personeel. Om de geluidsoverlast voor de bewoners van een nabijgelegen woonwijk te beperken, werd door Farm Frites in Oudenhoorn een dijk van zo’n 500 meter lang, zeven meter hoog en twaalf meter breed aangelegd. Quak Hoveniers werd gevraagd de dijk ‘aan te kleden’.Quak hoveniers

Farm Frites levert met deze begroeiing een bijdrage aan de groei van de bijenstand. Door ‘de Groene Cirkels’, een breed gedragen initiatief voor het behoud en de verspreiding van een diversiteit aan bijen en andere bestuivende insecten, werd een meerjarig bloemen- en kruidenmengsel geadviseerd. Op advies van Van Iperen werd daar nog een eenjarig mengsel aan toegevoegd. Om te zorgen dat ze met zo min mogelijk onkruid en gras te maken krijgen, is er meerdere keren gebruikgemaakt van een vals zaaibed, waarbij het onkruid van te voren kiemt en een paar keer wordt afgeschoffeld.

Bij het zaaien van het steile talud werd gebruikgemaakt van hydroseeding. Het zaad werd vermengd met papierpulp en tegen de dijk opgespoten waardoor het talud niet betreden hoeft te worden. Belangrijk is ook dat het zaad ingekapseld is, niet uitspoelt en de tijd heeft om te ontkiemen en te wortelen. “Ondanks het droge voorjaar stond het er meteen goed bij!”

Meer informatie: quakhoveniers.nl.