13 oktober 2020

Ongediertebeheersing

De pluk is op de meeste plaatsen afgerond. Tijd om aandacht te besteden aan ongediertebeheersing. Wij geven u handige tips.

Let er op dat als u aandacht geeft aan de ongediertebeheersing, u dit niet alleen in of rondom gebouwen doet, maar ook in het perceel.

Belangrijke tips voor in het perceel

  • Zorg dat er geen voedselbronnen aanwezig zijn
  • Verwijder gevallen appels/peren en vergeet de sierappels niet
  • Ruim oude bodemvellen op
  • Zorg dat de zwartstrook schoon is
  • Plaats een torenvalkkast, een torenvalk vangt het gehele jaar
  • Zorg dat het gras kort gemaaid is, dit biedt de muizen geen schuilgelegenheid tegen roofvogels
  • Het bewerken van de grond verstoort de leefomgeving

Knaagdierbeheersing in en rondom gebouwen

In de loods is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Zorg er ook daar voor dat er geen voedselbronnen aanwezig zijn. Het dichtmaken van naden en kieren zorgt ervoor dat ratten en muizen niet naar binnen kunnen. In en rondom gebouwen kunt u gebruik maken van vallen en klemmen om de eerste binnenkomende ratten en muizen te vangen. Als u vroegtijdig begint met wegvangen, breidt de populatie niet uit. In de vallen gebruikt u niet-vergiftigd lokaas. Als u constateert dat er aan gevreten wordt, vervangt u het door vergiftigd lokaas. Let op! Vergeet de gedane actie niet te vermelden in het logboek, hiermee toont u aan dat u werkt volgens IPM.
U kunt alleen vergiftigd lokaas binnen gebruiken als u beschikt over de aantekening KBA-GB op uw licentie. De toepassingen in het veld zijn allemaal vervallen, daar kunt u alleen werken met klemmen en vallen.

Rondom gebouwen en voedselopslagplaatsen mag u nog wel vergiftigd lokaas gebruiken onder de volgende voorwaarden:

  1. U beschikt over een licentie KBA-GB en
  2. Uw bedrijf is gecertificeerd voor IPM buitengebruik

Vanaf 2023 is de verwachting dat voor alle toepassingen (zowel binnen als buiten) een certificering voor IPM verplicht is.

Rondenticiden en voerdozen

Hieronder een overzicht van ons assortiment rodenticiden. Ook is het mogelijk om ratten en muizen voerdozen te bestellen. Met een voerdoos is uw lokaas veilig afgesloten waardoor alleen ratten en muizen erbij kunnen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.