14 oktober 2020

“Het werk wat ik doe vind ik super, mijn klanten wil ik blijven begeleiden”

Voor deze versie van “uw passie ons specialisme” reizen we digitaal af naar Klazienaveen waar Patrick Smidt klaar zit achter de laptop. Patrick is sinds 1 november 2018 technisch specialist bij Van Iperen. Hij vertelt ons zijn verhaal.

Patrick, 39 jaar, woont in Erica samen met Ingrid. Hij is de trotse vader van 3 jongens, Thomas, Matthijs en Pepijn. ‘Lekker druk’ zoals hij zelf aangeeft.

Al vanaf zijn veertiende had Patrick een bijbaantje bij kwekerij Eigenraam. Na de Mavo kreeg hij een vast dienstverband. Hij hield zich daar bezig met allerlei gewas werkzaamheden en het sorteren van de komkommers. In 2006 werd het bedrijf overgenomen door Wilbert van Dijk, een teler van Eko paprika en tomaat.

 

Biologie

Daar is de fascinatie voor de geïntegreerde biologische gewasbescherming ontstaan, met de focus op de inzet van biologie. Berend Vleems, destijds werkzaam bij Horticoop, kwam als specialist over de vloer en van hem en de bedrijfsleider heeft Patrick erg veel geleerd. “Als er een vacature voor technisch specialist zou komen, dan ging ik ervoor, dat wist ik zeker. Uiteindelijk hebben we de uitdagingen altijd met biologie weten te overwinnen. Een perfecte leerschool voor de volgende stap in mijn loopbaan.”

Toen Patrick z’n buurman Erwin Savenije vertrok naar Emsland Gemüse in 2012 vroeg hij hem om te komen werken bij Emsflower; een grote groente- en bloemenkweker in Duitsland, een nieuwe uitdaging. In de poinsettia’s en pluischrysanten was er al wel ervaring met biologie, maar dit is door de jaren heen door Patrick verder uitgewerkt en verbeterd. “Het doel was om een mooie plant af te leveren en de gewasbescherming werd daar op aangepast. Niet alle teelten zijn geschikt voor biologie en daarom is chemie ook belangrijk. In mijn huidige functie kom ik er nog steeds, maar dan als adviseur en de band is nog steeds erg goed. Een goede band en klantrelatie draagt veel bij om de
gewasbescherming naar een hoger niveau te tillen.”Patrick Smidt

In 2016 kwam er een plekje vrij bij Horticoop. “Het was Berend die mij belde en me aanspoorde om te solliciteren. Ik had mijn doel bereikt en mocht de functie van technisch specialist gaan invullen!”

Sinds november 2018 maakt Patrick, door de overname van Horticoop, deel uit van het technisch specialisten team van Van Iperen.

 

Technisch specialist

Bij Van Iperen maakt Patrick een verdere groei door als technisch specialist. “Door met elkaar in een technisch team te werken groei je in je werk en ontwikkel je een eigen visie. Mijn grootste valkuil is dat ik erg perfectionistisch ben. Maar dat is tegelijkertijd ook mijn kracht.

Als je een klant vraagt hoe ze over mij denken dan hoop ik dat ze zeggen dat ik een fijne adviseur ben die altijd voor ze klaar staat en met ze meedenkt om te komen tot de beste gewasbeschermingsstrategie. Omdat je bij veel klanten over de vloer komt, zie je veel en deze kennis neem je weer mee naar andere klanten.”

Patrick houdt van gewasbescherming en heeft een passie voor biologie. Hij combineert deze twee vormen graag met elkaar in een systeemaanpak. Een plan bedenken, implementeren en kijken of het dan ook werkt, dat vind ik zo leuk aan dit werk. Het blijft wel echt maatwerk. In het Westland kan de plaagdruk heel anders zijn dan in het Noord-Oosten, daar moet je op inspelen. Kijken wat bij die teelt past.

 

Hobby’s

Op de vraag of er nog ruimte is voor hobby’s krijgen we een volmondig ja. “We zijn een sportief gezin. Zelf fiets ik graag en loop ik hard. Het plan was om de marathon van Rotterdam dit jaar te lopen, maar dat liep door Corona even anders.”

 

Ambitie

“Het werk wat ik doe vind ik super, mijn klanten wil ik blijven begeleiden. Ook zou ik nieuwe collega’s willen coachen om mijn kennis en passie voor dit vak door te geven.”