14 oktober 2020

Onderhoud sportvelden

Op veel plaatsen hebben we de afgelopen 3 weken meer dan 150 mm regen gehad. Op wat maaiwerk na kon er verder weinig gedaan worden op de velden. Nu het hopelijk wat droger wordt, kunnen we gaan nadenken over beluchtingsmaatregelen (schudfrezen en/ of vertidrainen, eventueel in combinatie met bezanden).

Ook gaat de laatste (kali) bemestingsgift erop of strooit u voor de winter nog met Stimusoil Impact. Stimusoil Impact is een natuurlijk product van marine kalk en bevat van nature pheophlore. Dit is een extract uit zeewier, dat koolhydraten en eiwitten bevat en voeding is voor bacteriën (bodemleven). De toepassing van Stimusoil Impact zorgt voor een vergroting van het CEC (Cation Exchange Capacity) in de bodem. Deze waarde geeft weer in hoeverre de bodem in staat is mineralen vast te leggen en af te geven. Hoe hoger dit getal, hoe meer mineralen kunnen worden vastgelegd en op een later moment worden afgegeven als de plant deze nodig heeft. We zien daardoor een toename van kali, calcium en magnesium en daardoor ook een betere beschikbaarheid van deze elementen.

U kunt de komende, hopelijk droge, periode ook benutten voor het doorzaaien van velden die een slecht grassenbestand (of veel schade) hebben. TetraTop 100 is een gloednieuw ontwikkeld grasmengsel van DSV zaden, om ook te kunnen doorzaaien bij lage temperaturen (bodemtemperatuur 5-6 ⁰C). Recover 4 Tetra Advance van Advanta Limagrain is zijn tegenhanger. Beide mengsels hebben een supersnelle opkomst en hoog kiempercentage, gecombineerd met een zeer goede ziekteresistentie en hoge vitaliteit zijn de belangrijkste kenmerken van dit mengsel. Vaker doorzaaien, ook bij een lagere bodemtemperatuur, zorgt ervoor dat de mat zo veel mogelijk gesloten blijft, zodat onkruiden en andere ongewenste grassen een minimale kans wordt geboden om zich te vestigen.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.