07 januari 2021

Vrijstelling Ovitex

Eind december is de aangevraagde vrijstelling voor Ovitex (minerale olie) goedgekeurd voor gebruik in appel, peer en onbedekte teelt van bes. Deze vrijstelling gaat in op 15 januari 2021 en vervalt op 30 april 2021.

Ook dit jaar geldt voor Ovitex het systeem van gecontroleerde distributie. Dit betekent dat er voor levering van een bestelling eerst goedkeuring gevraagd moet worden. Deze aanvragen kunnen wij vanaf nu voor u indienen. Hiervoor hebben wij de gegevens nodig m.b.t. uw areaal van de gewassen waarin Ovitex mag worden toegepast volgens de gecombineerde opgave.

In appel en peer zijn 2 toepassingen met in totaal 40 ltr/ha/jaar toegestaan, in combinatie met DRT 95 en een teeltvrije zone van minimaal 450 cm.

In bessen is 1 toepassing met 30 ltr/ha mogelijk in combinatie met DRT 90 en een teeltvrije zone van minimaal 450cm of DRT95 zonder aanvullende eisen met betrekking tot de teeltvrije zone.

Teeltvrije zones hebben betrekking op alle zijden van het perceel, ongeacht of deze al dan niet grenzen aan oppervlaktewater. Zie de online fruitgids voor verdere achtergrondinformatie over de diverse DRT-klassen.

Wanneer u Ovitex wilt gebruiken in het komende seizoen, raden wij aan om uw bestelling met vermelding van het gewas en aantal hectare, tijdig door te geven. Dit kan via uw adviseur of in Mijn Iperen app of web.

Voor inzage in het besluit, zie de publicatie in de Staatscourant.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.