18 februari 2021

Precursoren verordening 2021

Vanaf 1 februari 2021 is de nieuwe EU-verordening (2019/1148) rondom precursoren voor explosieven ingegaan. Precursoren voor explosieven zijn grondstoffen die gebruikt kunnen worden om explosieven van te maken. De regelgeving voor de handel in bepaalde kunstmeststoffen is hiermee ook aangescherpt. De overheid wil namelijk zoveel mogelijk zicht op minerale meststoffen die kunnen worden gebruikt als grondstof voor explosieven.

De verordening is ingesteld om te voorkomen dat kwaadwillende personen ongemerkt explosieven kunnen maken met deze stoffen. Ook willen overheidsinstanties met de nieuwe regels sneller kunnen achterhalen waar precursoren voor explosieven zich bevinden.

Wat houdt dit in voor de handel in meststoffen?

Voor de handel in meststoffen betekent de aanscherping van de regelgeving vooral dat er vaker wordt geverifieerd wie de kunstmest verhandelt en gebruikt. Belangrijke verplichting in de verordening is dat iedere afnemer verklaart dat het afgenomen product, de stof of blend met deze stof, alleen wordt gebruikt voor het aangegeven gebruik. Ook dient bij eventuele doorverkoop of levering aan een derde partij een soortgelijke verklaring van gebruik opgesteld te worden, met inachtneming van de beperkingen die zijn vastgesteld in de EU-Verordening (2019/1148) voor het aanbieden aan particulieren.

Aangezien het nationale wetgeving betreft verwijzen we naar de volgende websites voor meer informatie:

https://www.meststoffennederland.nl/precursoren-verordening-2021

https://www.nctv.nl/onderwerpen/precursoren-voor-explosieven

https://www.nctv.nl/onderwerpen/precursoren-voor-explosieven/vraag-en-antwoord

verplichtingen-en-regels-n.a.v.-eu-verordening-factsheet

 

Wat betekent dit voor u?

De hele keten, ook Van Iperen en onze zusterbedrijven, dienen aan deze wetgeving te voldoen. Wij zijn op dit moment bezig om de verordening in onze bedrijfsprocessen te implementeren. Als u producten bij ons afneemt zoals genoemd in de verordening, gaan wij u dus binnenkort om een dergelijke verklaring vragen.