19 april 2021

Uw passie ons specialisme

Bart (40) wordt geboren op een boerderij in Kerkwerve en groeit op als boerenzoon. Het lijkt logisch dat hij ‘de sector’ in zou gaan, maar Bart kiest voor de studie Sport, Economie en Communicatie. “Ik wilde iets in de sport doen.” Zijn achtergrond en passie komen nu helemaal samen bij Van Iperen.

Tijdens zijn studie doet Bart vakantiewerk bij Braber Groenvoorziening. “Toen ik afstudeerde, ging de calculator daar weg en kon ik in dienst komen. Daar moest ik even over nadenken, want ik wilde na mijn studie eigenlijk aan de slag in de sport. Ik heb zelfs het EK Sumoworstelen in Arnhem medegeorganiseerd.” Toch accepteert Bart de baan en werkt hij van 2003 tot 2010 bij het
hoveniersbedrijf.

“Ik maakte vooral offertes voor klanten. Regelmatig had ik contact met iemand van Mol Agrocom van wie ik hoorde dat ze een adviseur groenvoorziening zochten. Ik was bijna 30 en wilde niet mijn hele leven achter een bureau doorbrengen. Het groen trok mij, dus besloot ik de sprong te wagen.”

In 2016 neemt Van Iperen Mol Agrocom over en dat vindt Bart best spannend. “Inmiddels heeft iedereen zijn plek gevonden. Ik heb veel contact met de adviseurs tuinbouw en akkerbouw. Dat is goed voor je werk, want je leert veel van elkaar.

Deze sector is bij mij met de paplepel ingegoten. Het werk is ieder jaar anders. Dat is soms moeilijk, maar ook interessant. Je moet constant inspelen op de wisselende weersomstandigheden. Ik werk met veel verschillende mensen zoals hoveniers, gemeentefunctionarissen, aannemers, graszodenkwekers, campingeigenaren en greenkeepers. Dat maakt mijn werk bijzonder.” Sportveld

 

Praktische adviezen

Bart leert het ambacht van twee ervaren adviseurs. “Eén van mijn voorgangers zat 40 jaar in het vak; van hem heb ik zó veel opgestoken. Van die kennis heb ik nog steeds plezier.”

Klanten binden staat centraal in het werk van Bart. “Ik ben een relatieman en wil klanten het vertrouwen geven dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Ik kom afspraken na en als ik iets niet weet, zeg ik het. Je moet eerlijk zijn; dat waarderen klanten.”

Bart groeide uit tot echte grasspecialist. “Ik vertaal de resultaten van de grondmonsters in praktische adviezen. Klanten kunnen daar meteen mee aan de slag. Ik denk dat wij ons daarin onderscheiden van conculega’s. Sportvelden zijn mijn passie, dus ik doe toch iets met sport”, grapt hij. “Precies de juiste zaden en meststoffen kiezen, is altijd een uitdaging. Omdat ik inmiddels veel ervaring heb, ontwikkel je daar een neus voor. Daar ligt mijn kracht. Ik denk dat klanten mij als grasgoeroe zien.”

 

Alles in huis

Samenwerking is volgens Bart de belangrijkste voorwaarde om goed te kunnen functioneren. “Wij zijn een klein team; twee mensen binnen en twee buiten. We spreken elkaar meerdere keren op een dag. Als ik mijn collega’s binnen niet laat weten wat ik buiten doe, kunnen dingen mis gaan.” Genieten vindt Bart net zo belangrijk. “Ik vind het mooi te zien als iets lukt; bij mij, maar ook bij collega’s. Pas kregen we een opdracht van een gemeente waar we nooit eerder iets konden doen. Ik ben er weer eens heen gegaan en kreeg nu een opdracht voor bemonstering. Mooi toch? Hopelijk mogen we nu de meststoffen leveren.”

Bart hoopt dat het werkgebied van Groenvoorziening in de toekomst groter wordt. “We zijn sterk in Zuid-Holland en Zeeland, maar ik denk dat we op termijn uitbreiden. We schuiven al een beetje op richting West-Brabant. We onderscheiden ons in onze adviezen en snelheid van leveren. Producten, transport en kennis; we hebben alles in huis bij Van Iperen.”

Bart woont met zijn vrouw en drie kinderen in Zierikzee. “Mijn zonen zijn 4 en 7 en onze dochter wordt in april 1. Daar hebben we onze handen vol aan.” In zijn vrije tijd voetbalt Bart in een ‘veteranenteam’ en kijkt hij graag sport. “Met mijn zonen bezoek ik regelmatig Proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat, waar ze ook proeven voor Van Iperen doen. Wie weet gaan zij later ook in deze sector aan de slag.”