20 april 2021

Lieveheersbeestje (Adalia) gaat strijd aan tegen bladluis

Biologische plaagbestrijding biedt dé oplossing tegen bijvoorbeeld bladluis. De bestrijding van bladluis kunt u het beste aangaan met natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje (Adalia) en de gaasvlieg (Chypsoperla carnea). Nu het voorjaar is begonnen en de temperatuur toeneemt, kan bladluis veel schade aanrichten aan allerlei gewassen zoals hagen en bomen. De gevolgen kunnen zijn:

 • Honingdauw
 • Roetdauwschimmel
 • Groeiremming en groeimisvorming
 • Overbrengen van virussen

De roetdauwschimmel, die zich op de honingdauw vastzet, zorgt ook voor de nodige irritatie in o.a. het openbaar groen. Wij leveren al jaren, met veel succes, lieveheersbeestjes voor de bestrijding van bladluis in de openbare ruimte. De larven worden geleverd in katoenen zakjes met een gegarandeerde inhoud van 50, 100 of 250 stuks.

 

Ook kunt u gaasvlieglarven inzetten voor de bestrijding van bladluis.

Inzet in beplanting en hagen:

 • Scheur het kant-en-klaar zakje open en hang het met het haakje in de plant. Gedurende 4 weken komen er steeds nieuwe larven uit het zakje.
 • Strooikoker: open de verpakking en verdeel de inhoud over de geïnfecteerde planten. Niet over de grond strooien. Leg de lege verpakking na uitzetting in de buurt van de aangetaste planten, zodat eventuele jonge larven die niet met het oog te zien zijn er nog uit kunnen kruipen
 • Direct inzetten op de plaats waar de plaag is waargenomen
 • Uitzetten kan vanaf 12 ˚C of hoger

 

Benodigd aantal

 • 1 zakje van 100 larven per 5 meter haag
 • 5000 larven voor circa 500 m2

Verpakking

 • 500 larven verdeeld over 5 kant-en-klare zakjes met 100 larven in elk zakje
 • 5000 larven verpakt in een strooikoker

 

In onze flyer leest u alles over de mogelijkheden en toepassingen.