10 juni 2021

Fruitmot

Telers die de ontwikkeling van de fruitmot volgen met behulp van feromoonvallen, hebben inmiddels gezien dat de vlucht van de eerste generatie op gang is gekomen. Dit betekent dat het moment om in te grijpen ook vrij snel dichterbij komt. De hogere temperaturen versnellen de ontwikkeling van de fruitmot. Voor een optimaal effect van Coragen is het belangrijk dat dit wordt ingezet voordat de eerste eieren uitkomen. In vroegere gebieden of op percelen waar de vlucht al wat eerder op gang is gekomen, kan inzet van Coragen de komende dagen aan de orde zijn op appel. Het inzetten van Coragen op Conference kan nog even worden uitgesteld omdat dit ras pas in een later stadium gevoelig wordt voor aantasting van fruitmot.

Coragen vormt een belangrijke basis voor de beheersing van fruitmot. Overige middelen zoals de virussen en Affirm positioneren we graag wat later in het seizoen. De korte veiligheidstermijn en termijn voor 0-residu van Affirm, kunnen benut worden om later in het seizoen nog te corrigeren op percelen met een hogere druk. Het voordeel van de virussen is dat deze vriendelijker zijn voor de natuurlijke vijanden. Er zijn wel meerdere bespuitingen noodzakelijk om voldoende viruskristallen op het gewas te houden omdat deze door zonlicht worden afgebroken.

Coragen 0,175 ltr/ha
Affirm 3,00 kg/ha
Madex Top 0,10 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.