10 juni 2021

Opname nutriënten

In deze periode wordt de nodige aandacht besteed aan het laten uitvoeren van plantsapanalyses. Met deze methode kan op een snelle en nauwkeurig manier inzicht worden gegeven in de actuele opname van nutriënten door het gewas. Eventuele tekorten kunnen op deze manier vroegtijdig worden gesignaleerd, waarop er vervolgens kan worden bijgestuurd. Deze methode wordt niet alleen door telers in de praktijk gebruikt maar ook veelvuldig binnen ons eigen onderzoeksprogramma.

Gewasbehoefte

Natuurlijk zijn dit soort zaken altijd wat perceelspecifiek, maar het algemene beeld wat hierin naar voren komt is dat er met name in peer aandacht besteed mag worden aan ijzer en mangaan. Bij appels blijft de opname van calcium regelmatig wat achter. Calcium heeft een belangrijke invloed op de vruchtkwaliteit. Afhankelijk van de mogelijkheden op uw bedrijf kunt u hierop inspelen doormiddel van bladvoeding en/of fertigatie.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.