21 juli 2021

Aardappelen – inzet MH

De groei van de aardappelen is dit jaar bovengronds zeer flink. De hoeveelheid aardappelen onder de grond lijkt echter niet bijzonder. Door het lage tal zijn sommige aardappelen al snel aan de maat. Vooral innovators zijn hard gegroeid en deze zullen op een aantal percelen al snel aan de MH-bespuiting toe zijn.

Afgelopen jaar is het met de nieuwe kiemremming op een aantal plaatsen een hele uitdaging geweest. Een goede basis met MH is dan ook erg belangrijk om de aardappelen rustig te houden in de bewaring. Vroege tafelaardappelrassen zijn al snel aan de MH-bespuiting toe.

Bij de fritesaardappels is het ras innovator het eerste ras wat aan de beurt is, vooral dit seizoen waarin het tal op sommige plekken in dit ras erg laag is. Overleg daarom met uw adviseur over het juiste moment van MH inzet.

Advies aardappelen:

Royal MH 5,00 kg/ha
of
Crown MH 11,00 ltr/ha

Een aantal zaken om rekening mee te houden met de MH-bespuiting in aardappelen:

  • Zorg voor voldoende groei: eerst beregenen en daarna pas spuiten.
  • Spuit ‘s avonds of ’s nachts: de temperatuur moet onder de 25oC zijn.
  • Controleer of de aardappels voldoende grof zijn. Dit wil zeggen zoveel mogelijk knollen 35mm opwaarts.
  • Gebruik voldoende water: 400 tot 500 liter

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.