21 juli 2021

Wijzigen KBA-Licentie

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren en het personeel aanvullend te scholen. Dat heeft de overheid zo bepaald en dit is geregeld door het Ctgb, via het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG). Sinds begin 2017 gelden deze verplichtingen al voor het bestrijden van ratten om gebouwen en voedselopslagplaatsen. Aanpassingen zijn nu nodig omdat het Ctgb heeft bepaald dat bij de volgende herregistratie van de middelen de huidige aanpak wordt uitgebreid naar een integraal IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.

De scholing, examens en certificering zijn gebaseerd op het Handboek IPM-Knaagdierbeheersing (HIK, klik hier). In april 2021 zijn aanpassingen in het HIK vastgesteld en de eisen voor de bedrijfscertificering zullen dit najaar worden vastgesteld. Om duidelijk te maken hoe en wanneer personen van hun huidige situatie naar de nieuwe situatie kunnen komen is er een overgangsregeling (klik hier) vastgesteld.

De regels voor het omgaan met rodenticiden binnen en rondom agrarische bedrijfsgebouwen, gaan dus ook veranderen en de verwachting is dat een stevig aantal agrariërs daarom de KBA aantekening op de gewasbeschermingslicentie niet gaan verlengen. Wanneer de KBA aantekening niet wordt losgekoppeld van de gewasbeschermingslicentie, zullen er onbedoeld, ook gewasbeschermingslicenties niet verlengd worden. Herstel is dan alleen mogelijk via een examen. Omdat de ontkoppeling tot op heden maar heel beperkt is doorgevoerd heeft Bureau Erkenningen besloten om dit centraal door te voeren. Na 31 juli 2021 zullen er geen gekoppelde KBA / gewasbescherming licenties meer zijn. In een bericht van Bureau Erkenningen aan alle kennisaanbieders is het verzoek opgenomen om alle deelnemers aan kennisbijeenkomsten KBA, vóór zaterdag 31 juli te melden aan www.erkenningen.nl.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.