07 oktober 2021

Hoogwaardige substraten conform Handboek Bomen

Van Iperen levert substraten, zoals Bomenzand, Bomengrond en Boomgranulaat, die voldoen aan de adviezen die vermeld staan in Handboek Bomen (HBB). Handboek Bomen is een uitgave van Norminstituut Bomen.

 

Norminstituut Bomen geeft kennis en handvatten bij het werken met bomen. Van een boomeffect-analyse tot het berekenen van de juiste boomtypes of de keuze voor grondproducten.

Het advies van Handboek Bomen wordt steeds vaker overgenomen in bestekteksten en door gemeenten. Dankzij recente analyses kunnen we aantonen dat we voldoen aan de gestelde eisen, zowel fysisch als chemisch. Denk hierbij aan organische stof, pH, lutum, draagkracht en voedingswaarden.

 

De HBB producten van Van Iperen hebben, ten opzichte van standaard samengestelde substraten, meer voeding beschikbaar en kennen een optimaal lutumgehalte. Door een speciaal ingerichte menglijn worden de substraten nog specifieker samengesteld. De hoge standaard van HBB zorgt voor het optimale substraat voor ieder project.

Waar moet je verder op letten:

  • Goede grond is schoon, klasse AW conform de BRL 9334-5
  • Wordt bij voorkeur samengesteld onder RAG keurmerk
  • Boomgranulaten zijn toepasbaar als NV bouwstof conform de BRL9341 of partijkeuring
  • Worden droog opgeslagen en verwerkt
  • Worden op de juiste wijze verwerkt (nagemeten met penetrometer of LWD-meting)
  • Worden altijd geleverd met analyses: chemisch en fysisch.

 

Voor verdere vragen over deze producten vraag naar uw adviseur.