08 december 2021

Uitslag allereerste Van Iperen Potato Challenge bekend

Akkerbouwadviseurs en technisch specialisten Mikey Akkermans en Joris van den Heuvel  hebben woensdag de wisseltrofee uitgereikt gekregen in de eerste Van Iperen Potato Challenge. Met hun systeemaanpak volgens de Van Iperen i-teeltaanpak wisten zij de winnende plek te bemachtigen. De challenge is dit jaar in het leven geroepen om met een gezonde onderlinge concurrentie de vakbekwaamheid van jonge collega’s versterken.

Sinds februari streden vier teams van elk twee Van Iperen akkerbouw adviseurs om een wisselbeker. Elk team teelde op hun eigen perceel op het Van Iperen proefveld in Oude Tonge het tafelaardappelras Annabelle. Voor de teelt presenteerden de teams een plan van aanpak met een eigen teeltstrategie. Het plan van aanpak werd bij de start in februari beoordeeld op de verschillende stappen van de Van Iperen systeemaanpak: bodem, gewas, plantvitaliteit, stressreductie en gewasbescherming.

De opbrengst van de teelt was een belangrijk beoordelingscriterium, maar ook het plan van aanpak, praktische uitvoerbaarheid, maatsortering, de kosten in verhouding tot de opbrengst en de schilkwaliteit telden mee in de beoordeling.

Het winnende team kreeg voor de uitgevoerde teeltstrategie en de oogstopbrengst een 9,1 van de jury. In de teeltstrategie van Mikey en Joris zijn veel Powerline en Stimuline producten toegepast en dat leverde een goed saldo op, al moet ook gezegd worden dat de verschillen tussen de vier teams klein waren. “Onze strategie bestond uit goede voeding en bescherming in de verschillende groeistadia, waarbij we ook oog hadden voor de aanvoer van organische mest. We hebben optimaal fosfaat ingezet met het gebruik van Powerstart Pelona, waarbij humuszuren nog wat fosfaat vrijmaken uit de bodem. Via het blad hebben we Powerleaf Fosfaat toegediend. In de basis kwam de stikstof van Powerbasic Bravo, een product dat uit 100% Ureum bestaat, waardoor deze langzaam vrij komt. Voor de calcium hebben kalkstikstof gebruikt, een onderschat element in aardappelen. Al met al was het een ruime input die zorgde voor een goede opbrengst’’, aldus Mikey Akkermans. Benieuwd naar het uitgebreide en complete meststoffenschema? Neem dan gerust even contact op met Joris of Mikey.

De teelt werd op verschillende momenten beoordeeld door een Van Iperen jury bestaande uit zes doorgewinterde collega’s. Voor de objectiviteit was niet bij de juryleden bekend welk perceel door welk team beteeld werd. Tot het rooien werd tijdens meerdere teeltinspecties een visuele gewascheck uitgevoerd op looflengte, kleur van het loof, (on)gelijkmatige opkomst en een onderlinge vergelijking van de velden. Elke rij in het object kreeg bij deze veldbeoordelingen een cijfer. De jury, volgens eigen zeggen ‘streng en kritisch’, was in de beoordeling ook complimenteus: “deze rij staat echt heel mooi”, “gelijkmatig en fris”, “een vitaal gewas zo op het oog”.

De eindopbrengst van de deelnemende teams in de Potato Challenge is in september bemonsterd. De gerooide aardappelen zijn per proef in netzakken geraapt en voorzien van een label. De smartgrader werd een dag later ingezet om het gewicht per maatsortering en het totale gewicht te meten. Welk team er met de winst aan de haal ging, werd bekend bij de onthulling van de bijbehorende teeltstrategieën in december.