17 januari 2022

Wijzigingen KBA-licentie

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren en het personeel aanvullend te scholen. Dat heeft de overheid bepaald en dit is door het CTGB geregeld, via het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG). Sinds begin 2017 gelden deze verplichtingen al voor het bestrijden van ratten om gebouwen en voedselopslagplaatsen.

De certificering en scholing is nodig, omdat het CTGB heeft bepaald dat bij de volgende herregistratie van middelen de huidige aanpak wordt uitgebreid naar een integraal IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.

Wat betekent dit voor agrariërs die nu een KBA licentie (bewijs van vakbekwaamheid) hebben?

  • Deze vervalt per 1-1-2023, ook al staat er op het pasje dat deze nog langer geldig is!

Wat kunt u doen als de geldigheid van uw KBA licentie binnenkort verloopt?

Dit zijn de mogelijkheden:

  • U kunt nog een verlengingsbijeenkomst KBA volgen
    • Uw licentie wordt dan verlengt tot 1-1-2023 en vervalt daarna. U mag in 2023 geen rodenticiden meer kopen en/of toepassen!
  • U kunt examen doen voor uw licentie IPM-KBA
    • Met deze licentie kunt u dan in 2022 volgens de huidige regels rodenticiden toepassen en vanaf 1-1-2023 zal uw bedrijf ook gecertificeerd moeten zijn en opgenomen in het register IPM-KBA bij Bureau Erkenningen (www.erkenningen.nl). U mag dan in 2023 rodenticiden kopen en/of toepassen op uw eigen bedrijf.
  • U laat het ongedierte door een professioneel bedrijf bestrijden.

In deze folder leest u meer over de nieuwe regels rondom de KBA-licentie en hoe u deze kunt behalen.