11 mei 2022

Suikerbieten

Sinds ons vorige verstuurde akkerbouwbericht is er helaas nog weinig veranderd aan de omstandigheden rondom de suikerbieten. Wel worden op steeds meer percelen groene luizen waargenomen. Verder ontwikkelen de bieten zich tot steeds grotere planten. Voor het toepassen van een langwerkende bodemherbicide zoals Dual Gold, is het aan de ene kant belangrijk dat er voldoende vocht is om te kunnen werken. Aan de andere kant is het ook belangrijk om de grond goed te kunnen raken. Omdat verschillende percelen flink doorgroeien, wordt het daar nu, ondanks de droogte, toch tijd om Dual Gold te spuiten, zodat er niet teveel ‘parapluwerking’ van de bieten optreedt.

Advies:

Nymeo/Goltix  0,75 – 1,00 ltr/ha  +
Powertwin  0,75 – 1,00 ltr/ha  + 
Astuss olie  0,75 – 1,00 ltr/ha

Evt. toevoegen:

Safari  10 – 15 gr/ha  of
Safari Duo Active  100 gr/ha  of
Centium  20 – 60 ml/ha  (afhankelijk van stadium biet)

Evt. toevoegen als bodemherbicide:

Dual Gold 0,50 ltr/ha

Advies bij overschrijding schadedrempel luizen:

Teppeki  140 gr/ha  (kan gecombineerd worden met onkruidbestrijding)

.

Als de bieten door de droogte en de afgeharde omstandigheden moeilijk groeien, kan er met een bladmeststof voor gezorgd worden dat de plant wat minder stress heeft, en zich wat makkelijker ontwikkelt. Hiervoor kan Stimuplant Multimix worden toegevoegd aan de bespuiting. Hiermee krijgt de plant een mix van sporenelementen en zeewierextract binnen, waarmee de plant wat beter door de stressvolle omstandigheden heen komt. Het beste is wel om dit toe te passen vanaf het 6-8 blad stadium, omdat er anders nog erg weinig blad is wat de bladmeststof op kan nemen.

Advies per ha:

Stimuplant Multimix   2,00 ltr/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.