03 augustus 2022

Graan – onkruidbestrijding tijdelijk onbeteeld land

Het bestrijden van wortelonkruid is tijdens de teelt vaak lastig. Nu het graan op de meeste plaatsen van het land af is, kan er goed een bespuiting worden uitgevoerd. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar. In onderstaande tabel staat per middel de werking tegen diverse onkruiden beschreven. Houd er wel rekening mee dat een aantal van deze toepassingen voor 1 september moeten worden uitgevoerd.

Op grasgroenbemesters en graszaad mogen Primus en/of Starane worden toegepast. Dit betekent dat we ook in een grasgroenbemester wortelonkruiden (haagwinde, veenwortel) ideaal kunnen bestrijden.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • MCPA is niet toegelaten in grasgroenbemester
  • Primus (max. 99 ml/ha) en Primstar (max. 1,00 ltr/ha) zijn toegestaan in grasgroenbemester en niet in tarwestoppel
  • 2,4-D Amine vanaf 1 september tot en met 29 februari niet gebruiken op groenbemesters en onbeteeld bloembollenland. Deze beperking geldt niet op tijdelijk onbeteeld land (= stoppel). Dosering max. 2,00 ltr/ha.

Denk bij het toepassen aan:

  • De onkruiden dienen voldoende bladmassa te hebben en goed aan de groei te zijn om voldoende middel op te nemen
  • Spuit bij groeizaam weer in een periode met voldoende luchtvochtigheid
  • Spuit groeistoffen altijd met voldoende water: 300 tot 400 ltr/ha
  • Spuit glyfosaat met niet te veel water; minimaal 1,00 ltr/ha glyfosaat op 100 ltr/ha water
  • Voeg bij de toepassing van glyfosaat houdende producten altijd 1% X-Change toe. Dit werkt als ontharding van het water waardoor de glyfosaat optimaal werkzaam is.

Tips om de bodem te verbeteren

Na de oogst van het graan is er ook de gelegenheid om extra aandacht te geven aan het verbeteren van de bodem. Wij geven u graag tips om het organische stofgehalte na de oogst te verbeteren.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.