04 oktober 2022

Aardappelbewaring

Met het mooie weer van eerder zijn er al wat aardappelen binnengereden voor de langere bewaring. Die omstandigheden waren gunstig en de aardappelen kwamen dan ook mooi schoon binnen. De afgelopen weken waren een stuk natter. Hierdoor moet er meer aandacht gegeven worden aan het tegengaan van rot in aardappelen. Het is hierbij zaak om de aandacht te vestigen op het drogen en de wondheling.

Drogen en wondheling

Het is van belang dat de partij eerst droog is, voordat u uw aandacht richt op de wondheling van de aardappelhuid. Tijdens het drogen is het doel om zoveel mogelijk uitwendig vocht af te voeren uit de bewaring. Daarna komt er een periode om de wondheling te laten plaatsvinden.

Tot een paar weken geleden zullen er door de gunstige weersomstandigheden nagenoeg geen rotte knollen zijn ingeschuurd, maar na de regen van de afgelopen weken kan dit straks anders zijn. Rotte knollen vragen om een stevige aanpak om ze zo snel mogelijk in te kunnen drogen. Dat is belangrijk om verdere uitbreiding van het rotten tegen te gaan.

Hieronder worden beschrijven we een aantal strategieën voor het drogen van u aardappelen:

Droog en zonder rot, niet gevoelig voor bacterierot
Geen tot weinig droging nodig. Pas een goede wondheling toe van 1 tot 2 weken en ventileer overdag dagelijks om de lucht te verversen; 2 of 3 keer per dag een kwartier.

Nat en zonder rot, geen of vrijwel geen bacterierot
Start direct met drogen. Vooral voor rassen die gevoelig zijn voor bacterierot (o.a. Agria, Victoria) is het erg belangrijk dat de schil snel droog is om rot tegen te gaan.

Natte en rotte knollen
Tijdig drogen is belangrijker dan een goede wondheling. Start bij partijen met flinke problemen ook al tijdens het inschuren met ventileren in de nacht. Ook als de cel nog maar halfvol is. Sluit als eerste de kokers af en homogeniseer de partij door (gedeeltelijk) intern te ventileren. Gebruik daarnaast direct een kachel, zeker als de producttemperatuur lager is dan 15°C. Voer vocht zo snel mogelijk af door de deur op een kier te zetten. Tot slot is het belangrijk om de ruimtetemperatuur zo constant mogelijk te houden. Door de kachel in de ruimte te zetten zorgt u dat de temperatuur in de partij constant blijft en koelt de partij niet af gedurende de nacht. Wees u er van bewust dat bij het drogen van de partij de temperatuur altijd en ook snel kan dalen.

Koelen

Een stabiele lage temperatuur in de partij aanhouden is de eerste maatregel tegen het kiemen van de aardappelen. Het is verstandig om de aardappelen terug te koelen naar circa 10°C. Hiermee kunnen eventuele hogere buitentemperaturen opgevangen worden. Later in het seizoen kan er verder terug worden gekoeld naar 7°C voor frietaardappelen en 5°C voor tafelaardappelen.

Bewaar de rust

Verschillende rassen komen al ‘kiemend’ de grond uit. Dit is geen reden tot paniek. De kans is groot dat deze kiemen er al langere tijd aan zitten en al door de MH zijn geremd. Wel is het zaak om alert te blijven en uw aardappelen regelmatig te controleren op kiemen en daarbij de ontwikkeling te volgen van eventuele bestaande kiemen. Mocht u nieuwe kiemen tegenkomen of groei constateren in bestaande kiemen kunt u uw aardappelen behandelen met een kiemremmingsmiddel. U kunt altijd uw bewaarspecialist raadplegen voor advies op maat. Mocht het nodig zijn om uw partij te gassen dan beschikt Van Iperen over de juiste machines voor het toepassen van de kiemremmingsmiddelen.

Ons specialisme geeft rust!

Bekijk ook de video waarin Jaap Bijl en Piet-Jan van der Eijk meer tips geven over aardappelbewaring

Kijk voor meer informatie op www.iperen.com/kiemremming of neem contact op met één van onze bewaarspecialisten.