07 maart 2023

Feromoonverwarring

Feromoonverwarring is een techniek, waarbij feromonen zorgen voor verwarring bij mannelijke motten. Hierdoor vindt geen paring plaats. In de jaren ’90 zijn de eerste ervaringen in de fruitteelt opgedaan met deze techniek bij fruitmot en later ook bij bladrollers.

.

Bij feromoonverwarring zijn nu verschillende merken beschikbaar. Uit een overzicht van PC Fruit blijkt dat verwarring als basis van de fruitmotbestrijding circa 60% werking heeft. Feromoonverwarring werkt goed bij grotere oppervlakten appel en/of peer. Hierbij kunt u dan de standaarddosering aanhouden per ha. Bij kleinere percelen zijn verhoudingsgewijs meer dispensers nodig in verband met de randbehandeling.

.

Verwarringstechniek functioneert goed als de druk van fruitmot laag is. Houd hierbij als richtlijn aan minder dan 0,5% vruchtaantasting bij de oogst in het voorgaande jaar. Bij meer dan 0,5% aantasting zijn aanvullende bespuitingen met Coragen en/of fruitmotvirus nodig. Hieronder volgt een overzicht van de merken feromoonverwarring.

.

Tabel 1. Overzicht feromoonverwarring

*Isomate CLR bevat ook feromoon van leverkleurige, grote appelblad-, en heggebladroller.

.

Naast het feromoon voor fruitmot bevat RAK 3 + 4 ook feromoon voor vruchtbladroller. Isomate bevat vijf feromonen. Checkmate bevat alleen feromoon voor fruitmot. Rode en groene knopbladrollers worden door alle drie de merken niet meegenomen.

.

Bij teelt van peren volgens protocol voor China is de inzet van feromoonverwarring verplicht. Ook bij het protocol “Beter voor Natuur & Boer” voor hardfruit, vanuit AH is verwarring verplicht, als een niet-chemische bestrijding. Bij Planet Proof geeft feromoonverwarring bonuspunten. Belangrijk voor u als teler is, om binnenkort een keuze te maken. Bestellingen voor feromoonverwarring ontvangen wij graag uiterlijk voor 1 april. Feromoonverwarring nemen we niet retour.

.

RAK 3 + 4

Het inzetten van RAK 3 + 4 is één van de mogelijkheden van feromoonverwarring voor fruitmot en vruchtbladroller. RAK 3 + 4 is sinds 1997 op de markt en geldt eigenlijk als de standaard.
Het advies is te werken met 500 dispensers per hectare en daarbij 10% extra op te hangen bij de perceelsranden. Een verpakking RAK 3 + 4 bevat 252 dispensers.

.

Isomate CLR

Een tweede mogelijkheid is om Isomate CLR in te zetten, ook spaghetti-verdampers genoemd. Dit product is effectief tegen fruitmot en vijf soorten bladrollers. Voor een optimale werking 800 tot 1000 dispensers per hectare ophangen. Het advies is om bij perceelsranden 10% meer op te hangen. Een verpakking bevat 400 stuks. Omdat Isomate CLR ook meerder bladrollersoorten meeneemt, is deze techniek geschikt voor beplantingen met een wat hogere druk van bladrollers. Isomate CLR geldt als standaard in de biologische teelt.

.

Checkmate CM Puffers

Sinds enkele jaren is Checkmate CM ook een mogelijkheid bij feromoonverwarring. Dit zijn puffers, geleverd met een spuitbus. Vanaf dit jaar geldt bij deze techniek geen statiegeld meer. De lege spuitbus kan aan het einde van seizoen bij het bedrijfsafval. De puffer zelf en de batterij kunt u inleveren in de milieustraat.

Het voordeel van puffers is dat deze veel minder arbeid vraagt bij het uithangen. Per ha zijn maar twee tot drie puffers nodig. Het feromoon komt vrij tijdens de ingestelde tijd. Puffers hangt u uit in de beplantingen, volgens een systeem, aangegeven door de leverancier. Een belangrijk aandachtspunt bij de toepassing van Checkmate CM is, dat het maar één type feromoon bevat en daarbij alleen effect heeft op de fruitmot.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.