29 maart 2023

Wij leggen een tuin aan, niet een schoolplein!

“We moeten terug naar een biologisch evenwicht in de tuin”

Het vinden van personeel is ook onder hoveniers een uitdaging. Naast het feit dat de opleiding bij jongeren minder in trek lijkt, is het voor een hovenier een kleine stap om als zzp’er aan de slag te gaan. Volgens de branchevereniging VHG is er in het hele land een arbeidstekort in de sector. Bij Florall Hoveniers in het Zeeuwse Yerseke is het niet anders. “Eigenlijk is dat al lang zo. Wij zijn dan ook heel zuinig op de mensen die we hebben. We nemen niet meer werk aan dan we aan kunnen, zodat we de kwaliteit kunnen blijven leveren die mensen van ons gewend zijn.”

In 2004 besloten collega’s Marck Verhulst en Bert van der Hart hun baan op te zeggen om een eigen allround hoveniersbedrijf te beginnen: Florall Hoveniers. Marck: “Flor staat voor Flora, wat beplanting betekent, all staat voor alle voorkomende tuinwerkzaamheden die we uitvoeren. Ontwerpen, aanleggen en onderhouden. In de loop van de jaren groeide het bedrijf gestaag. In 2017 kregen Marck en Bert de kans op nieuwbouw op een prachtige zichtlocatie. “De oude locatie was te klein geworden, dus toen ons dit werd aangeboden, hoefden we niet lang na te denken. Het mooie is dat we aan twee zijden van het terrein een ingang hebben.”

Het bedrijf telt, naast Marck en Bert, dertien vaste medewerkers. Af en toe wordt er gebruikgemaakt van zzp’ers en van leerlingen. Ongeveer de helft van het werk bestaat uit aanleg, de andere helft uit onderhoud. “Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Een medewerker aanleg laat zijn eigen tuin onderhouden door zijn collega’s.”

Het bedrijf is vertegenwoordigd in de volle breedte van de markt. “Het maakt ons niet zoveel uit of het een groot project is of een kleine tuin bij een particulier. Klanten moeten blij en tevreden zijn met wat wij aanleggen. Daar doen we het voor.” Verhulst verwacht dat de markt het komende jaar zal verschuiven. “Veel mensen hebben toch minder te besteden. Terwijl veel grondstoffen,
zoals gebakken stenen en ook hout, veel duurder zijn geworden. Dat zal ongetwijfeld iets gaan doen met de markt.”Florall

“Wij houden van planten en proberen daarom altijd zoveel mogelijk groen toe te passen. We vinden een gevarieerde tuin van belang en willen dat aan klanten meegeven. Daarnaast willen we dat een tuin elk seizoen iets te bieden heeft. Dat verhoogt de sierwaarde. Daarbij kiezen we voor zo min mogelijk verharding. Ik zeg altijd: we leggen tuinen aan, geen schoolpleinen.”

De afgelopen jaren mogen er in de groenvoorziening steeds minder middelen worden gebruikt. “Veel middelen gaan er bij ons als eerste uit. We moeten daarom terug naar een biologisch evenwicht in de tuin. Voorheen kozen mensen vaak voor veel dezelfde beplanting, De conifeer en de buxus bijvoorbeeld waren lange tijd favoriet. Maar krijg je een ziekte of plaag dan gaat dat als een lopend vuurtje door je hele tuin. Wij kiezen daarom voor een evenwichtige en gevarieerde beplanting. Andere planten trekken bijvoorbeeld natuurlijke vijanden aan, waardoor je minder last krijgt van plaaginsecten. Ook zorgt deze aanpak voor een rijkere biodiversiteit.” Met Van Iperen werken de hoveniers al lang samen. Sinds Van Iperen hun vorige leverancier De Witte Agro heeft overgenomen, is er meer aandacht voor de groenvoorziening. Daar zijn ze in Yerseke content mee. “Sinds een paar jaar is Henri Eerland de vaste adviseur namens Van Iperen. Regelmatig lopen we samen langs een project. Met z’n tweeën weet je meer dan alleen. En zij komen bij veel meer hoveniers en weten daardoor ook wat bij anderen speelt. De kennis die ze daar opdoen, nemen ze weer mee naar ons toe. En andersom natuurlijk.”

Van Iperen is voor ons een belangrijke vraagbaak, zowel op het gebied van bemesting als voor de bestrijding van ziekten en plagen. Door het wegvallen van veel middelen, zien we ook nieuwe ziektebeelden, schadelijke schimmels bijvoorbeeld. Beginnen we in een nieuwe tuin, dan nemen we eerst bodemmonsters. Op basis daarvan krijgen we van Henri een advies op maat voor de bodemverbetering en bemesting. Dat is de basis voor de aanplant. Die moet goed zijn. We gebruiken uitsluitend compost en organische mest. Dat zorgt voor een rustige groei. Het is beter voor het bodemleven.”

“Vroeger werd er makkelijk naar middelen gegrepen. Tegenwoordig gaat het erom dat je planten zo weerbaar mogelijk maakt. Door de bodem goed op orde te hebben en de juiste bemesting toe te passen. Maar ook door gebruik te maken van plantversterkers en biostimulanten. Zijn de groeiomstandigheden optimaal, dan heb je minder last van ziekten en plagen.”

“Van Iperen levert ook bloemenzaad van verschillende mengsels. Bijvoorbeeld snijbloemen, zodat mensen het hele seizoen bloemen uit eigen tuin hebben. Of juist mengsels om meer bijen en insecten aan te trekken. Zo helpen we samen de biodiversiteit te vergroten.”