24 april 2023

Uitval ligusterhagen Zuid-West Nederland

We worden de laatste 2 weken overspoeld met vragen over het plotseling bruin, of uitvallen van voornamelijk ligusterhagen. Wij denken dat er 2 oorzaken kunnen zijn voor de problemen in de hagen:

In het najaar erg zacht weer, tussen 10 en 15 graden en in november zelfs nog 15 graden. Vervolgens een zeer zware nachtvorst op zaterdag 19-11-2022.

We zien hiervan dat blad houdende en half-blad houdende gewassen het blad hebben laten vallen. Soms zijn deze planten, en ook coniferen, open gebarsten in de stam net boven de grond. Dat komt doordat de sapstroom niet stil stond ten tijde van de zware vorst. Dit beeld is erger naarmate er zwaarder met stikstof is bemest en er in de nazomer of herfst minder op afharden met kalium is gestuurd. Bladval herstelt meestal nog wel, maar aan de opengebarsten stammen kunnen we niets doen, die maken niet zo snel callusweefsel aan en zullen als het warm weer wordt nog meer schade laten zien en dood gaan.

 

 Niet door de vorst alleen..

Daarnaast staat de zon in de winter erg laag. Dat zorgt ervoor dat de bladeren al wel zon krijgen, terwijl de bodem nog bevroren is. De wortels staan in de bevroren aarde en kunnen daardoor geen vocht aanvoeren, maar het blad voelt de zon en wil vocht verdampen, maar dat kan niet. Het blad verdroogt en verdort, wordt bruin en valt af. In de schaduw zal je zien dat zulke hagen er nog prima bij staan.

Daarnaast extreem veel regen in december, januari en maart. Daardoor kan de grond verzadigd zijn geweest met vocht, waardoor er geen zuurstof in de grond meer aanwezig was en de wortels zijn afgestorven (wortelrot). Ook spoelen belangrijke voedingselementen en sporenelementen bij deze vele neerslagmomenten makkelijk uit. Sporenelementen en o.a. fosfaat zijn erg belangrijk voor het gezond houden en aanmaken van nieuwe wortels. We zien dat in potten en ook onder vollegrond-gewassen en beplanting de haarwortels soms tot op de houtige wortels zijn afgestorven.

Je kunt de wortels vaak goed opknappen door inzet van een bodemmeststof met niet uitspoelbaar borium: Boriumhumaat en/ of DCM Vivifos (fosfaat). Je giet (boriumhumaat) dit op de grond onder de haag, in een dosering van 2,00 ml in 2 ltr water per m2. Daarnaast is het raadzaam om vaak de uitgemergelde haagvoeten te voeden met Biovin en wanneer mogelijk dit wat in te werken. Als de planten geen haarwortels hebben en het wordt warm weer, dan is het de vraag of de wortels snel genoeg herstellen. Er is dan het risico dat ze staan te verdrogen. Om de planten extra tijd te geven om te herstellen spuiten we ze bovengronds vaak in met een antiverdampingsmiddel zoals 250 ml Siligreen per 100 ltr water, dat beperkt de verdamping in de eerste weken. We hebben goede hoop dat een groot deel van de hagen weer uitlopen op hun oude hout.

Denk ook goed na het komende najaar of je gevoelige beplanting zoals oa. Liguster, Prunus, Osmanthus etc. wel een wintersnoei geeft.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.