14 september 2023

“Ik faciliteer collega’s om onze klanten nog beter te kunnen bedienen”

Met de agrarische sector heeft hij nooit veel van doen gehad, behalve dan tijdens de vakantiebaantjes toen hij nog op school zat. Maarten Don (35) is geboren en getogen in Nieuw-Beijerland. Hij volgde de opleiding tot registeraccountant en werkte bij verschillende accountantskantoren. Totdat de vacature van Van Iperen voorbijkwam. Sinds twee jaar mag hij zich Business Intelligence Analist noemen.

In mijn werk als accountant was ik al overgestapt naar de datakant. Ik heb in die tijd een opleiding gevolgd om klanten te helpen beschikbare data inzichtelijk te maken. Dat is ook waar ik me nu bij Van Iperen mee bezig houd: het professionaliseren van de informatievoorziening binnen het bedrijf. Mijn primaire klanten zijn dus mijn collega’s.”

“In mijn werk maak ik alle informatie centraal beschikbaar, zodat iedereen toegang heeft tot relevante data. Voor de sectormanagers is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze inzicht hebben in de bezetting van het team. Hebben we steeds voldoende mensen om onze klanten optimaal te kunnen blijven bedienen? Heel belangrijk voor onze service naar buiten toe.”

“Het transport is ook een belangrijke uitdaging. We doen zo’n 25.000 ritten per jaar. Kan dat efficiënter door de processen te verbeteren? Van Iperen vindt duurzaamheid heel belangrijk. Vanaf 2025 moeten grote bedrijven, en dat zijn wij, rapporteren over allerlei duurzaamheidsthema’s. Daar willen wij niet op wachten. Voor die tijd willen we alles op orde hebben.”

“Natuurlijk krijgt niet iedereen alles te zien. Informatie wordt pas interessant als het relevant is voor jou. Zo zijn de behoeften van directie en managementteam anders dan die van bijvoorbeeld de buitendienst of de collega’s van het terrein. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we een soort dashboard ontwikkelen, waardoor iedereen gemakkelijk over de voor hem of haar relevante informatie kan beschikken.”

“Om inzicht te krijgen in wat er speelt en wat de behoeften zijn, heb ik met mensen uit alle geledingen van de organisatie gesproken. Op basis van die gesprekken heb ik voorstellen gedaan waar we samen mee aan de slag gaan. Zo ontwikkelen we iets waar mijn collega’s echt iets aan hebben en wat ze graag gebruiken. Eigenlijk faciliteer ik vooral.”

“Een concreet voorbeeld is de opslagcapaciteit van de verschillende loodsen op het terrein in Westmaas. Op basis van de wensen van de collega’s heb ik een tool gemaakt waarmee iedereen in één oogopslag de bezettingsgraad per loods kan zien. Dat maakt het werken makkelijker en een stuk efficiënter.”