Fruitteelt winterlezing – de Stenge

Afbeelding Fruitteelt winterlezing – de Stenge
12 december 2023

Hoe beschermen we onze fruitgewassen in de toekomst?

Deze vraag staat centraal tijdens onze winterlezingen voor de fruitteelt in 2024. Wij nodigen u van harte uit om één van onze fruitteeltavonden bij te wonen. U kunt uw licentie verlengen in de categorie teelt. Tijdens deze avonden zijn er diverse sprekers die ingaan op de mogelijkheden die er zijn om ook in de toekomst onze fruitgewassen te kunnen blijven beschermen.

Aanmelden en kosten

U kunt zich hier aanmelden

De kosten voor de bijeenkomst zijn €45.-

De avond begint om 19.30 uur. Inloop 19.00 uur.

 

Programma

Ziektes en plagen de baas met behulp van biologische gewasbescherming
Tim Bos – Koppert
De hoeveelheid chemische gewasbeschermingsmiddelen die we in de fruitteelt tot onze beschikking hebben neemt gestaag af. Om toch onze gewassen te kunnen blijven beschermen zal de inzet van biologische gewasbescherming steeds belangrijker worden. Koppert heeft al veel ervaring op dit gebied en neemt ons mee in de mogelijkheden die er al zijn.

 

De toekomst van gewasbescherming

Jaco van Bruchem – Nederlandse Fruittelers Organisatie
Het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen is soms wel eens wat ondoorzichtig. Waarom mag het ene middel nog wel en verdwijnt het andere uit het pakket? En wat kunnen we de komende jaren verwachten op middelengebied? De NFO is gelukkig goed op de hoogte van het beleid en neemt ons mee de toekomst van gewasbescherming in.

 

Onderzoek en ontwikkeling

Proeven en onderzoek vinden wij erg belangrijk. Daarom hebben wij ook in het afgelopen jaar weer aandacht besteed aan diverse onderzoeken. Een aantal van deze onderzoeken, onder andere op het gebied van perenbladvlo-bestrijding, zal deze avond worden toegelicht. Daarnaast zal het seizoen 2023 worden geëvalueerd, waarbij vooral gekeken zal worden naar de leerpunten die meegenomen kunnen worden naar het komende seizoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitdagingen op schimmelgebied, zoals schurft en zwartvruchtrot.

Weerbaar telen

Het doel van de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 is om te komen tot weerbare gewassen en teeltsystemen. Welke mogelijkheden zijn er inmiddels voorhanden? En wat kunt u hiermee als fruitteler? We nemen u mee in de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Quiz

Vergeet niet uw smartphone mee te nemen naar de bijeenkomsten. Deze heeft u nodig voor een leuke, interactieve quiz!

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025
Nieuws

NV-gebieden en bemestingsplan 2025

In 2024 is voor het eerst gewerkt met lagere stikstofnormen voor Nutriënt-Verontreinigde gebieden, de NV-gebieden. In sommige gebieden in Nederland zit te veel stikstof en fosfaat in het water. De overheid noemt dit met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden neemt de overheid extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Meer info is te lezen op de website NV-gebieden

Afbeelding Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)
Nieuws

Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)

Sinds dit jaar is elke landbouwer verplicht om bij RVO aanvullende gegevens over het mestgebruik aan te leveren. Dit moet voor 31 januari aangeleverd zijn op “mijnRVO”. Na het inloggen op “”mijnRVO” kan “registratie en melding doorgeven” worden aangeklikt. Daarna klikt u op ‘aanvullende gegevens landbouwer’. RVO vraagt u twee verschillende zaken te registreren. Als eerste de eindvoorraad mest, die op 31 december 2024 op het bedrijf aanwezig was. Daarnaast moet u ook de aanvoer van mineralen doorgeven, die nog niet bij RVO bekend is. In veel gevallen is er geen eindvoorraad en hoeft u alleen de aanvoer te registreren.

Afbeelding Terugblik insecten 2024
Teeltactualiteit

Terugblik insecten 2024

Perenbladvlooien, spintmijten, oorwormen of roofmijten, het zijn allemaal insecten. Of ze nu gewenst zijn of niet; ze spelen hun rol in de boomgaard. We zoeken naar een balans tussen plaaginsecten en roofinsecten. Met deze balans gaan we in de fruitteelt steeds vaker werken. Het is een onderdeel van onze ‘systeemaanpak’. In dit bericht blikken we terug op het gebied van insecten, geschreven door Thom van der Riet.