Kleuring appels

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Kleuring appels

Bij de meeste appelrassen is een rode blos een belangrijk kwaliteitskenmerk. Afnemers stellen vaak een minimum eis van 30-50% bloskleur. Daarbij is de intensiteit van de rode kleur ook belangrijk. Voor een goede kleuring is de blad-vrucht verhouding belangrijk. Per vrucht zijn circa 40 gezonde bladeren nodig.

Bij een vol behang, is de blad-vruchtverhouding niet goed. Met verschillende bladmeststoffen kunt u de blosvorming bevorderen. Hierdoor verhoogt u het percentage eerste  en tweede pluk. Vanaf juli kunt u deze bespuitingen ter bevordering van de kleur uitvoeren. Hiervoor gebruiken we blad-meststoffen op basis van kali, fosfaat en zink. Een veelgebruikte meststof is monokalifosfaat (MKP) in combinatie met zinksulfaat. Deze combinatie kunt u drie tot vier keer in de laatste zes weken voor de pluk gespoten. Als u geen kali willen toepassen op appelrassen, die stipgevoelig zijn, kunt u MKP vervangen door monoammoniumfosfaat (MAP).

Een kant-en-klaar product is Landamine Zn. Dit product geeft in proeven een iets betere roodkleuring van de vruchten in vergelijking met een mix van MKP + Zn. Bij Landamine Zn zit de zink in een chelaatvorm. Dit is beter opneembaar door het gewas, dan bijvoorbeeld zinksulfaat. Het advies is om Landamine Zn drie tot vier keer toe te passen tot 14 dagen voor de pluk.

Een andere manier om de kleuring van de appel te bevorderen, is het spuiten van een lage dosering Ethrel op ongeveer drie tot vier weken voor de pluk. Door deze toepassing verbetert u ook de kleuring. Let op bij warm weer. De bespuiting met Ethrel kunt u dan beter uitstellen, naar een periode met temperaturen rond 20°C.

Landamine Zn 2,5 ltr/ha
MKP 3 kg/ha +   Zinksulfaat 100 gr/ha
MAP 2 kg/ha +   Zinksulfaat 100 gr/ha
Ethrel 0,15 ltr/ha

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Bestellen feromoonverwarring
Nieuws Gewasbescherming

Bestellen feromoonverwarring

Feromoonverwarring is een bestrijdingstechniek waarbij feromonen zorgen voor verwarring bij mannelijke motten.

Afbeelding Teeltadvies 20 maart 2025
Nieuws Gewasbescherming

Teeltadvies 20 maart 2025

De perengalmug is bekend als de veroorzaker van “dikkoppen” bij peer. De muggen hebben één generatie per jaar en komen in het voorjaar uit de grond,

Afbeelding IJzerbemesting, voor een vitaal gewas en groene peren
Technische achtergrond Bemesting

IJzerbemesting, voor een vitaal gewas en groene peren

Eén van de hulpmiddelen om de bewaarbaarheid en het uitstalleven van peren te bevorderen is het inzetten van ijzerbemesting.