Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Vandaag in het teeltadvies: inzet Movento/Batavia bij appel en peer, appelbloesemkever, perenknopkever, fruitspint bij appel en meeldauw. 

Inzet Movento/ Batavia bij appel en peer

Bij peer zien we nu vaak oranje-gele eitjes van de perenbladvlo op de scheuten. Daarnaast komt er plaatselijk kolonievorming en scheutaantasting door rose perenluis voor. Bij appel zien we ontwikkeling van verschillende luizen, zoals rose appelluis en appelbloedluis.

Incidenteel zien we aantasting van trips bij peer. De symptomen zijn kleinere, misvormde, verruwde vruchtjes, gecombineerd met slechte bladstand. Door zuigactiviteit van de larven en volwassen trips ontstaan typische bladbeschadigingen. Trips zuigt aan de plantencellen, waarna lucht in de beschadigde cellen komt. Hierdoor ontstaan witte vlekjes in het blad. Later kleuren deze vlekjes bruin. Movento/Batavia bestrijdt ook deze perentrips.

Een aantal telers heeft in de afgelopen week al de eerste bespuiting met Movento of Batavia uitgevoerd. Gezien de ontwikkeling van het gewas en de ontwikkeling van perenbladvlo en andere insecten is ons advies binnenkort Movento/ Batavia in te zetten, waar nog niet eerder behandeld is.

Dit jaar is het laatste jaar dat u Movento en Batavia kunt toepassen. De opgebruiktermijn is 30 oktober 2025. Houd drie dagen aan als wachttijd tussen een bespuiting met captan of Brevis en Movento. Voor de systemische werking van Movento en Batavia is gewasgroei nodig. Plan een bespuiting met Kudos of Regalis Plus dan ook bij voorkeur enkele dagen na de inzet van Movento of Batavia.

Movento OD 0,75 – 1,00 ltr/ha
Batavia  1,80 ltr/ha
Squall  0,50 %
Agro-Vital Uptake 0,50 %

         

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Appelbloesemkever en perenknopkever

Dit voorjaar zagen we tijdens de bloei plaatselijk aantasting van de appelbloesemkever. Dit is te herkennen aan de zogenaamde kappertjes, de verdroogde bloesemblaadjes. Hierin ontwikkelt zich de larve van de bloesemkever. Bij deze waarnemingen hebben we afgelopen week de eerste kevers van de nieuwe generatie vastgesteld. Bij peer verwachten we ook binnenkort de eerste kevers van de perenknopkever. In beplantingen met aantasting van deze kevers, is ons advies een bestrijding uit te voeren, voordat deze kevers in zomerrust gaan. Overleg hiervoor met uw adviseur.

Vorig jaar hebben Minecto One en Exirel een toelating gekregen in de teelt van appel en peer. Deze middelen bevatten de werkzame stof cyantraniliprole. Exirel kunt u één keer per twee jaar toepassen, in een maximale dosering van 0,6 ltr/ha, in de periode van vruchtjes 10 mm (BBCH 71) tot vruchten plukrijp (BBCH 87). Minecto One is toegestaan één keer per drie jaar, in de periode vanaf 1 mei tot en met eind juli. De maximale dosering van Minecto One is 0,19 kg/ha. Daarnaast gelden nog andere eisen in verband met de toepassing van deze middelen. Zie hiervoor onze digitale fruitgids.

Exirel en Minecto One hebben een toelating als insectenbestrijdingsmiddel in pitfruit. De toelating geldt bijvoorbeeld voor de bestrijding van fruitmot en bladrollers, maar ook voor andere insecten. Het is bekend uit proeven dat deze middelen ook een goede werking hebben op appelbloesemkever en perenknopkever. In de praktijk zijn hier afgelopen jaar ook ervaringen mee opgedaan.

Exirel is geformuleerd als een vloeibaar product in een SE formulering. Exirel is mengbaar met de meeste reguliere fungiciden. Het advies is Exirel niet te mengen met Switch. Dit geeft soms kans op fytotoxisch reactie op het blad. Het advies is direct na klaarmaken van de spuitvloeistof te blijven roeren en de bespuiting direct uit te voeren. Minecto One is een granulaat en kunt u in een tankmix verspuiten. Bij een solo-toepassing is het advies een hulpstof te gebruiken.

Exirel en Minecto One hebben in pitfruit een veiligheidstermijn van 7 dagen.
Voor VT 0, geen residu bij de oogst, houden we voor beide middelen 70 dagen aan.

Exirel  0,6 ltr/ha
Minecto One   0,19 kg/ha

 

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Fruitspint bij appel

Bij appel zien we plaatselijk aantasting van fruitspint- en harlekijnmijt. Op dit moment komen volwassen spinten voor. Deze leggen de zomereitjes, meestal aan de onderkant van het blad. Voor een bestrijding van de eerste zomergeneratie met Cantack of Milbeknock is het nog te vroeg. Deze zomereitjes zijn nog niet uit. Bij de huidige temperaturen zal dat echter niet lang meer duren.
Controleer op aantasting en beoordeel ook of er roofmijten aanwezig zijn. Overleg eventueel met uw adviseur.

Bij veel aantasting van spint en weinig roofmijten, kunt u een behandeling met Siltac uitvoeren. Wij adviseren Siltac toe te passen op een droog gewas en bij een lage RV. Cantack of Milbeknock adviseren we pas toe te passen als de zomereitjes uitkomen.

Siltac  130 ml/ 100 ltr/ha (600 ltr water per ha)
Cantack 0,90 ltr/ha
Milbeknock 1,00 ltr/ha
Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Meeldauw bij appel en peer

Met het droge weer ontstaan regelmatig infecties voor appelmeeldauw. Zie hiervoor grafiek 1. Ook voor de komende weken bestaat dit risico op infecties. Blijf regelmatig een preventieve behandeling uitvoeren. Bij peer is met name het ras Doyenné du Comice gevoelig voor aantasting.

Grafiek 1. Infecties voor meeldauw bij appel, regio Krabbendijke, periode 4-18 mei 2025

Na een schema van maximaal drie keer Sercadis is ons advies één van de andere meeldauw-middelen te gebruiken. Zie hieronder welke de keuze en de dosering. De middelen Topaz en Cyflamid reserveren wij bij voorkeur voor toepassing in de zomer, voor het afsluiten van de gemengde knoppen. Topaz en Cyflamid hebben ook een korte wachttijd voor nul-residu bij de oogst. De VT 0 is 28 dagen.

Voor versterking van de werking op schurft en meeldauw bij appel kunt u Soriale toevoegen.
Let op bij jonge bomen. Hier tijdig starten met de meeldauwbestrijding. De meeldauwbestrijding in deze periode combineren met een middel tegen schurft, bijvoorbeeld captan. Naast bespuitingen met fungiciden tegen meeldauw, blijft het belangrijk om de primaire aantasting te verwijderen uit het gewas.

Sercadis  0,30 ltr/ha
Flint 0,15 kg/ha
 Stroby WG   0,20 kg/ha
Luna Privilege     0,15 ltr/ha
Nimrod   0,75 ltr/ha
Soriale   1,86 ltr/ha

 

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever
Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Meer weten?

Neem contact op met uw adviseur

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress
Teeltactualiteit Biostimulanten

Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress

Voor de komende week voorspelt het KNMI hoge temperaturen op donderdag en vrijdag, met daarna kans op onweersbuien. Bij deze buien bestaat de kans op infecties door Stemphylium.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, schimmels en meeldauw
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | perenbladvlo, schimmels en meeldauw

Voor deze week voorspelt het KNMI wisselvallig weer, met bijna elke dag kans op regen en temperaturen van 18 tot 23°C. Ook voor het Pinksterweekend verwacht het KNMI regen.