Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Dit bericht is verlopen eventuele adviezen zijn hierdoor niet (meer) geldig.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Vandaag in het teeltadvies: perenbladvlo en bemesting appel & peer

Perenbladvlo

Door het warme weer gaat de ontwikkeling bij perenbladvlo op dit moment snel. We zien nu soms nog oude larven van de eerste generatie in de clusters. Daarnaast zien we springers (volwassen perenbladvlooien) en ei-afzet van de tweede generatie. Als deze ei-afzet gaat omkleuren naar oranje, is inzet van Movento of Batavia nodig. De ontwikkeling loopt echter niet overal gelijk. Er is veel variatie tussen de verschillende beplantingen. Soms zijn de eerste larven van de tweede generatie al te vinden.

Controleer uw beplantingen en bedenk dat de ontwikkeling van wit ei naar larve L1 bij 16 ºC circa 12 dagen duurt. Door de hoge temperaturen gaat deze ontwikkeling nu sneller. We verwachten de eerste toepassing van Movento/Batavia volgende week. De opname van Movento/Batavia is optimaal bij een groeizaam gewas. In sommige beplantingen is deze inzet nu al nodig.

Bij de keuze voor Movento OD of Batavia, beide met werkzame stof spirotetramat, spelen ook de eisen op het etiket qua driftbeperking. Hierbij is het etiket van Movento OD strenger dan van Batavia. Zie digitale fruitgids.

Bij gebruik van Batavia is ons advies een uitvloeier, bijvoorbeeld Squall, toe te voegen. Sommige telers hebben ook goede ervaringen met de combinatie Batavia met Siltac of WellPower. Als al veel larven van de tweede generatie voorkomen, is dit een optie. Verder is ons advies bij deze belangrijke bespuiting veel water te gebruiken en te spuiten op een moment bij een wat hogere RV, ’s avonds of in de vroege ochtend. Om de pH van het spuitwater te optimaliseren kunt u Agro-Vital Uptake gebruiken.

Dit jaar is het laatste jaar dat u Movento en Batavia kunt toepassen. U kunt deze middelen niet meer bestellen. De opgebruiktermijn is 30 oktober 2025. Houd drie dagen aan als wachttijd tussen een bespuiting met captan of Brevis en Movento.

Movento OD    0,75 – 1,00 ltr/ha
Batavia 1,80 ltr/ha
Squall        0,50 %
Agro-Vital Uptake 0,50 %

 

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Digitale Fruitgids

Onze digitale fruitgids is een ideaal middel voor het raadplegen van relevante informatie over toegestane middelen in de fruitteelt.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Bemesting appel en peer

Op een aantal bedrijven in Zuidwest NL hebben we de afgelopen week bladmonsters genomen bij appel en peer. Uit de eerste plantsap-analyses blijkt dat N (stikstof) vaak op voldoende hoog niveau zit, ondanks het droge voorjaar. Daarnaast zitten de hoofdelementen K (kalium) en Ca (calcium) vaak ook op niveau. In sommige analyses zit Mg (magnesium) aan de onderkant van het streeftraject.

Bij de spoorelementen valt op dat Fe (ijzer) in veel monsters op een laag niveau zit. Door het droge voorjaar zijn er weinig mogelijkheden geweest om Fe toe te dienen. Het toedienen van Fe via de fertigatie is nog steeds zinvol. Kies hiervoor een snel werkende EDDHA Fe-meststof, bijvoorbeeld Hortispoor IJzer EDDHA 6%, om nu in deze fase nog zoveel mogelijk ijzer in de vruchten te krijgen. In een regenperiode zou dit ook kunnen met de onkruidspuit op de zwartstrook.

Verder valt op dat Mn (mangaan) in veel monsters op een laag niveau zit. De gehaltes van B (borium), Cu (koper) en Zn (zink) variëren tussen de verschillende percelen. Via bladvoeding met ureum, bitterzout, Powerleaf Mangaan Plus, Olega Fer kunt u bladvoeding geven bij elke bespuiting.

Ons algemene advies voor spoorelementen in deze fase is per bespuiting Hortispoor Mix vloeibaar mee te geven. Gebruik hiervan 0,5 tot 1,0 ltr per ha. In deze bladvoeding is als chelaat geformuleerd en hierin zitten alle spoorelementen. Deze bladvoeding is verder zacht voor het gewas en kunt u ook bij hogere temperaturen toepassen. Hortispoor Mix vloeibaar niet mengen met Luna Care of koperoxychloride. Chelaten kunnen niet worden gemengd met andere producten die metaal bevatten. Bijvoorbeeld aluminiumfosfiet, zoals Luna Care, of koperoxychloride.

Bij scherp, zonnig weer adviseren wij geen hoge doseringen bladvoeding te gebruiken. Eventueel kunt u de bespuiting verschuiven, naar een periode met koeler weer.

Bitterzout 3-5 kg/ha
Ureum  3-5 kg/ha
Olega Fer   2-4 ltr/ha
Powerleaf Mangaan Plus 0,5 – 1,0 ltr/ha
Hortispoor Mix vlb 0,5 – 1,0 ltr/ha (niet met Luna Care mengen)  

 

Voor meer informatie over bladvoeding zie ook onderstaand bericht.

Bladvoeding appel en peer na de bloei

De basis voor de bemesting is natuurlijk de basisgift in het voorjaar. Daarnaast kunt u met name voor de sporenelementen bladbemesting toepassen. Elementen zoals mangaan worden moeilijk opgenomen door de wortels. Zeker op zeekleigronden met een hoge pH. . Als basis voor bladvoeding vanaf de bloei, kunt u gebruik maken van het onderstaande adviesschema in […]
Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer
Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Meer weten?

Neem contact op met uw adviseur.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Maak fertigatie makkelijker met Teon B
Klantverhaal Bemesting

Maak fertigatie makkelijker met Teon B

Met fertigatie kunt u kiezen voor vaste meststoffen, maar het is ook mogelijk om vloeibare meststoffen toe te dienen, zoals Powerdrip Teon B. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om het gewas tijdens deze groeifase optimaal te ondersteunen.

Afbeelding Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | perenbladvlo, hittestress en overbemesting

Voor deze week verwacht het KNMI droog en zonnig weer, met in het weekend temperaturen van 30°C of hoger. Dit betekent dat er hittestress en zonnebrand bij het gewas kan ontstaan. Waar mogelijk is het advies te beregenen in de middag voor gewaskoeling. Wees voorzichtig in deze periode met zomersnoei. Het gras lang laten heeft ook een gunstig effect op het klimaat in de beplanting. Als irrigatie via druppelbevloeiing mogelijk is, dan zorgen dat de bodem op 30 en 40 cm voldoende vochtig blijft.

Afbeelding Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress
Teeltactualiteit Biostimulanten

Teeltadvies | zwartvruchtrot, schurft, meeldauw en hittestress

Voor de komende week voorspelt het KNMI hoge temperaturen op donderdag en vrijdag, met daarna kans op onweersbuien. Bij deze buien bestaat de kans op infecties door Stemphylium.