Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 15-05-2019

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Proef de dag in de regio

[iperen_banner id="11335" ]

Proef de dag is hét evenement om in een ongedwongen setting te netwerken en uw kennis op peil te brengen. Dit jaar kiezen we voor een regionale opzet, om nog beter met u in contact te kunnen komen en in te kunnen spelen op regionale ontwikkelingen. Proef de dag in de regio: 7 kleinschalige interactieve bijeenkomsten op een proefveld of bij een collega-ondernemer in uw regio.

 

Programma
16.00 uur          Ontvangst
16.30 uur          Rondgang

Actualiteit en visie op meststoffen en biostimulanten
Bodem en de rol van groenbemesters
TT+, ervaringen voorjaar 2019 in uw regio
Groene middelen (door fabrikant)
Invulling duurzaamheid op bedrijf waar we te gast zijn

18.00 uur          Barbecue

 

Meer info
Kijk op de website van Proef de dag in de regio voor

Data
Locaties en locatie specifieke onderwerpen
Een impressie van Proef de dag 2018

 

Wij nodigen u van harte uit om bij één of meerdere bijeenkomsten aanwezig te zijn. Meld u wel vooraf bij ons aan in verband met de catering.

Grassenbestrijding

In verschillende gewassen staan grasachtige onkruiden die bestreden kunnen worden. In bieten, aardappelen, uien en cichorei kunt u deze bestrijden met specifieke grassenmiddelen. Er zijn verschillende grassenmiddelen op de markt met ieder hun eigen kenmerken. Bij alle middelen is het belangrijk dat de spuitomstandigheden goed zijn. Bij een hoge luchtvochtigheid en groeizaam weer werken de grassenmiddelen het beste. Het beste effect wordt bereikt als de onkruidgrassen het middel snel op kunnen nemen. Wanneer het gras wat geremd is door eerdere toepassing van herbiciden, zal een grassenmiddel minder snel werken. Als laatste is het belangrijk om een bespuiting uit te voeren op het moment dat het gras nog goed geraakt kan worden, dus voordat er parapluwerking optreedt door het hoofdgewas. Kies daarom per gewas het juiste moment en het juiste middel.

Centurion plus

Centurion plus is een middel met een erg brede toelating qua gewassen. Het middel werkt goed op straatgras, hanepoot, duist en graanopslag. Het is een kant en klare formulering waar geen olie bijgevoegd hoeft te worden. Advies:

Centurion plus  1,00 – 2,00 ltr/ha

Bij uitgestoeld straatgras of de aanwezigheid van kweek de dosering verhogen naar 2,00 ltr/ha. bij Centurion Plus zijn extra drift reducerende maatregelen vereist om dit middel toe te mogen passen.

Gallant 2000

Galant 2000 is een middel met een goede werking tegen straatgras, éénjarige grassen, kweek en stuifdek. Voordeel van Gallant 2000 is dat dit middel tussen de 5 en 25 graden goed werkt en dat het enige bodemwerking heeft. Hierdoor werkt het ook tegen laat kiemende grassen. Bij de toepassing van Gallant 2000 moet altijd olie worden toegevoegd voor een goede opname. Advies:

Gallant 2000  0,75 – 1,00 ltr/ha  +
Fortuna olie  0,50 ltr/ha

Bij aanwezigheid van straatgras de hoogste dosering aanhouden. Gallant 2000 mag in grondwaterbeschermingsgebieden niet worden toegepast.

Focus plus

Focus plus kan worden gebruikt voor de bestrijding van raaigrassen, graanopslag en kweek. Straatgras wordt door Focus Plus niet bestreden. Door de kant en klare formulering is het toevoegen van een hulpstof niet nodig. Omdat Focus Plus een sterk uitvloeiende werking heeft, is het advies om dit solo toe te passen. Let op, Focus plus heeft geen toelating in uien. Advies:

Focus Plus  2,00 – 5,00 ltr/ha

Bij graanopslag en éénjarige grassen kan de laagste dosering worden gebruikt. Bij kweek is de hoogste dosering noodzakelijk.

Zaaiuien - onkruidbestrijding

Door de vroege start dit voorjaar zijn de uien op de meeste plaatsen al goed ontwikkeld. Het onkruidbestand is zeer wisselend per regio. Op de plaatsen waar regelmatig een bui is gevallen werken de bodemherbiciden goed. Hier is de onkruiddruk momenteel laag. Waar het droger is, staan meer onkruiden. Vanaf het moment dat de uien 3 cm eerste pijp hebben en voldoende wortels, kunt u een contactbespuiting uitvoeren. Controleer goed of de uien dit stadium hebben bereikt. Op een aantal plaatsen is onlangs nog een hagelbui gevallen. Deze percelen zijn nog aan het herstellen, controleer goed of het gewas aan een bespuiting toe is. Advies vlagbladstadium:

Chloor 0,50 ltr/ha +
Wing p 0,25 ltr/ha of
Stomp 0,25 ltr/ha

Wacht niet te lang met het uitvoeren van een contactbespuiting. Hoe groter de uien worden hoe meer het gewas er op zal reageren.

Belangrijke regels bij de contactbespuiting zijn:

Gebruik een grove druppel om de uien zo min mogelijk te raken, hanteer een spuitdruk van +/- 2 bar
Voldoende water is belangrijk, gebruik ongeveer 400 ltr/ha
Spuit bij minimale wind om drift richting de uien te minimaliseren
Heeft u een Wingssprayer of een andere spuittechniek met fijne druppel, dan is het verlagen van de doseringen eventueel nodig. Overleg met uw adviseur.

Advies eerste pijp 3 cm

Emblem flo 0,30 ltr/ha +
Starane top 0,10 ltr/ha +
Lentagran 0,30 ltr/ha (indien er veel meldes en/of duivekervel staat)
of
Basagran 0,30 ltr/ha (indien er kamille en/of zwarte nachtschade staat)

Tarwe - ziektedruk en bemesting

Momenteel is er op een aantal percelen tarwe door de “droge” weersomstandigheden meer meeldauw onderin het gewas te zien dan normaal. De meeste graanfungiciden hebben onvoldoende werking op meeldauw. Controleer uw gewas en indien de meeldauw op de bladeren onderin aanwezig is, voer dan een bespuiting uit. Porthus is een ras wat gevoelig is op meeldauw maar ook in andere rassen is meeldauw te vinden. Advies:

Nissodium 0,50 ltr/ha

Bladbemesting met Powerleaf Stikstof Plus

Bij een bladbemesting wordt een kleinere hoeveelheid stikstof uiterst efficiënt door de plant benut. Hierdoor kunt u stikstofruimte besparen voor andere toepassingen op uw bedrijf. Een ander voordeel van een bladbemesting is de perfecte verdeling over het gewas. De bladbemesting kan gecombineerd worden met een fungicidetoepassing, waardoor een keer extra door het gewas rijden niet nodig is.
Voor de stiktofoverbemesting in granen is Powerleaf Stikstof Plus ontwikkeld. Deze bladmeststof bevat verschillende stikstofvormen, waardoor een snelle en veilige opname gegarandeerd is. Verder bevat deze meststof magnesium en zwavel. Deze elementen zijn bij het vormen en vullen van de aar erg belangrijk en daarom bijzonder geschikt om via het vlagblad aan het gewas te geven. Aminozuren in de formulering zorgen voor een verbeterde opname van de elementen en voor extra complete bouwstenen voor de plant. Hiermee kan een plant met minder energie toch snel cellen aanmaken voor een mooie volle aar. Advies:

Powerleaf Stikstof Plus 20 ltr/ha

Suikerbieten - insecten

Na weken van relatief matige groei, beginnen de suikerbieten nu goed te groeien. De meeste percelen staan al in het vier-bladstadium of verder. De druk van insecten is momenteel ook lager. Zwarte bonenluis is in kleine getale aanwezig. Controleer goed of de schadedrempel bereikt is en voer eventueel een bespuiting uit. Nu de bieten groter worden, zal het gevaar van vergelingsvirus ook toenemen. Door de milde winter zal de druk van luizen ook snel hoger zijn. Tijdig een systemisch middel inzetten om aantasting te voorkomen is dan ook belangrijk. Kijk regelmatig op https://www.irs.nl/insectenwaarschuwingskaart. Als u een bespuiting tegen luizen wilt uitvoeren, kies dan voor Bariard/Calypso. Advies:

Bariard 0,25 ltr/ha of
Calypso 0,25 ltr/ha

Door de aantasting van insecten en het koude weer, zijn de bieten ook gevoeliger voor de onkruidbestrijding. Om er voor te zorgen dat de bieten minder gevoelig worden en de insecticide goed opnemen, kunnen bladmeststoffen helpen. Mangaan toevoegen aan de onkruidbestrijding maakt de bespuiting zachter voor het gewas. Daarnaast kunnen ook zeewierextracten helpen om de stress van de insecten- en onkruidbestrijding te verlagen. Ook bevordert zeewier de opname van de luisbestrijdingsmiddelen. Stimuforce Asco bevat zeewierextracten die de planten weerbaarder maken onder diverse omstandigheden. Advies:

Powerleaf mangaan 0,50 ltr/ha
of
Stimuforce Asco 0,50 ltr/ha

Blauwmaanzaad - onkruidbestrijding

Door de verschillende buien van afgelopen tijd, staan veel percelen er weer wat frisser bij. Op de meeste percelen blauwmaanzaad kan dan ook een begin gemaakt worden met de onkruidbestrijding. Op diverse percelen komen we wel een onregelmatige stand tegen, waardoor de onkruidbestrijding ingewikkelder wordt. Door de onregelmatige stand van het gewas is het wellicht nodig om het onkruid in een paar bespuitingen op te ruimen. Overleg bij een onregelmatige stand van uw gewas met uw adviseur over de onkruidbestrijding. Advies:

Callisto  0,15 - 0,20 ltr/ha 
Boxer  0,50 – 1,00 ltr/ha

Kunstmeststrooiertest: geef u snel op!

Voor het effectief inzetten van uw kunstmest is het belangrijk dat uw kunstmeststrooier goed afgesteld is. Als u producten teelt onder een Milieukeur certificaat, is het zelfs verplicht om 1 keer per 4 jaar uw kunstmeststrooier te laten testen op een goede afstelling conform de EN13739 richtlijn. Bij nieuwe kunstmeststrooiers geldt, dat de keuring binnen 4 jaar moet plaatsvinden. Bij kunstmestrooiers die een werkbreedte kleiner dan 12 meter hebben, is de keuring niet verplicht. Wij bieden u de mogelijkheid om uw kunstmeststrooier te laten keuren, dit gebeurt onder leiding van dhr. Herre Bartlema.

Heeft u interesse om uw kunstmeststrooier te laten keuren? Geef u dan vóór woensdag 22 mei op via het inschrijfformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ardon Verschoor (tel. 06 – 51 78 95 69).

Inleverdag bigbags

De meeste kunstmest wordt in het voorjaar gestrooid. Wanneer u dit in bigbags ontvangt, bieden wij de service om de lege zakken in te nemen. In de week van 20 t/m 24 mei 2019 kunt u bij de volgende locaties tijdens de reguliere openingstijden lege kunstmest bigbags brengen:

 

Van Iperen Westmaas
Smidsweg 24 te Westmaas
Van Iperen Oude-Tonge
Energiebaan 15 te Oude-Tonge
Van Iperen ’s-Gravenpolder
Spoorstraat 1 te ‘s-Gravenpolder
Van Iperen Dronten
De Gouwe 29 te Dronten
Van Iperen de Lier
Kijckerweg 130 te de Lier
Van Iperen depot IJzendijke
Watervlietseweg 22A te IJzendijke
Van Iperen depot Scherpenisse
Veerdijkseweg 4a te Scherpenisse
Van Iperen depot Schuddebeurs
Kloosterweg 44 te Noordgouwe


Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden