Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 29-03-2023

Bekijk nieuwsbrief online | Print

VIDEO: Kniptormonitoring

Ritnaalden kunnen grote schade aanrichten in aardappelen. Helaas zijn ze lastig te bestrijden. Wanneer de ritnaald in het volwassen stadium komt is hij makkelijker te bestrijden. Daarom is het van belang om de kniptor goed te monitoren en te bestrijden waar nodig. Op deze manier wordt de cyclus doorbroken en heeft u in latere seizoenen minder last van ritnaalden.

Jaap Bijl legt in deze video uit hoe het monitoren van kniptorren in zijn werk gaat en wat u kunt doen als u aankomend seizoen toch ritnaalden verwacht in de aardappelen.

https://youtu.be/RDfuLqP0aPU

Ook uw tellingen bijhouden in Mijn Iperen? Neem contact op met uw adviseur. Hij kan u helpen met het intekenen van uw perceel.

Bestel AdBlue bij Van Iperen

Van Iperen biedt de mogelijkheid om AdBlue te bestellen. De productie van het product vindt in eigen huis plaats bij zusterbedrijf Euroliquids.

AdBlue is beschikbaar in cans van 10 liter (met uitlooptuit), vaten van 200 liter of IBC’s van 1000 liter. Het is op aanvraag mogelijk om IBC’s opnieuw te vullen bij bulkleveringen.

AdBlue is een hoge, zuivere 32,5% ureum-oplossing in gedemineraliseerd water. De productie van AdBlue moet aan hoge eisen voldoen, omdat contaminatie tot schade kan leiden. Euroliquids is gecertificeerd als erkend laboratorium om hiervoor de verplichte analyses uitvoeren. De kwaliteit is gegarandeerd en gecertificeerd door het Verband Der Automobilindustrie (VDA).

Bestellingen kunt u plaatsen via Mijn Iperen of via verkoop@iperen.com.

Voor meer informatie over AdBlue kunt u contact opnemen met Maarten Mourits.

 

 

 

 

 

 

Mijn Iperen TIP – Uiterste leverdatum

Om het aantal vervoersbewegingen te verminderen kunt u ons helpen door een uiterste leverdatum in te vullen bij uw bestelling. Hiermee helpt u Van Iperen om zo efficiënt mogelijk het vervoer in te plannen. En tegelijkertijd hoeven wij daardoor minder uw erf of bedrijf te betreden.

Heeft de levering van uw bestelling geen haast? Geef dan een uiterste leverdatum mee in de toekomst waardoor Van Iperen in die opgegeven periode de bestelling zo efficiënt mogelijk kan komen afleveren.

 

Wilt u ook toegang tot het gemak van Mijn Iperen? 

Dan heeft u twee opties:

Download Mijn Iperen 2 via de Apple App Store of Google Play en vraag via de app een account aan
Ga naar Mijn Iperen web en vraag een account aan

Met slechts één account krijgt u toegang tot Mijn Iperen app en Mijn Iperen web.

Meer informatie? Lees dan onze Flyer.

Voorheen een probleem, nu onze kracht!

Rode lijn door de geschiedenis van TTD (Transterminal Dordrecht) is capaciteit en ruimtegebrek. "Zodra er meer ruimte kwam, groeide het bedrijf verder.” Directieleden Robert van den Kieboom en Joost Griep kijken terug en vooruit. “Voorheen waren ruimte en capaciteit ons grootste probleem, tegenwoordig is dat juist onze kracht. Elke dag kunnen hier 15.000 zakken van 25 kilo en 1000 bigbags afgevuld worden. ”

Joost: “Veel tuinders kennen TTD van het product Multifeed, dat door ons wordt samengesteld en verpakt. Akkerbouwers zijn meer bekend met de zakken van Eurosolids. Ook die komen hier vandaan.” TTD vormt samen met Van Iperen, Euroliquids en Van Iperen International de holding Thesis. De bedrijven vormen een sterk samenwerkingsverband ten dienste van de agrarische sector. Samen beslaan ze de hele keten, van de productie van meststoffen tot de levering en het advies over de toepassing.

 

HISTORIE
De geschiedenis van TTD begint in 1970 in Oud-Beijerland. Directeur Jan Bakker van Van Iperen wilde de activiteiten van het bedrijf uitbreiden en zette een nieuwe onderneming op: het Oud-
Beijerlandse Overslag Bedrijf. Dichtbij het haventje gelegen, want dat was belangrijk voor de aanvoer. Op de kade stond een trechter, waaronder de zakjes met meststoffen met de hand werden gevuld. Dat duurde maar een paar jaar. Toen was Oud-Beijerland te klein en verhuisde het bedrijf naar Papendrecht.

Een kleine tien jaar later bleek ook Papendrecht te klein en vertrok het bedrijf naar Dordrecht. Daar kreeg het zijn huidige naam. De eerste grote klant was Norsk Hydro uit Noorwegen, de voorloper van Yara. “Dat was dan ook meteen een enorme klant. Voordat we op die locatie van start konden gaan, moest het bedrijfsterrein eerst flink aangepast worden. Het was oorspronkelijk
een oude werf. Op de plek van de scheepshelling werd een kade gebouwd waar al snel een grote gele overslagkraan kwam te staan. Die kon gekocht worden op basis van de garantie die Norsk Hydro bood. Die kraan typeert nog altijd het beeld hier op de kade.”

ttdDe meeste klanten zijn blij met de locatie. Door de open verbinding met de zee kan TTD flinke schepen ontvangen. “We zitten dichtbij België en Duitsland, maar blijven uit de drukte van Rotterdam.”

Ook in Dordrecht bleef ruimtegebrek het bedrijf parten spelen. “Elk jaar kregen we van onze klanten te horen dat ze wilden groeien en hoe wij dat gingen organiseren. Maar dat kon gewoon niet, daar was geen ruimte voor. Totdat we in 2006 de 'buurman' konden kopen. We kregen er van het ene op het andere moment achtduizend vierkante meter loods bij. En dat gaf een groeispurt.
Nu kunnen we echt meegroeien met de behoeften van onze klanten.”

 

INTERNATIONALE SPREIDING
“Er was echter nog wel een gebrek aan voldoende productiecapaciteit. Voor de kleine zakken hadden we al wel het een en ander staan, maar big bags werden in die tijd bijvoorbeeld nog met de hand gevuld.” In 2010 werd het besluit genomen om flink te investeren in het machinepark. Dat was achteraf bezien precies op tijd. “Inmiddels hadden we klanten als Yara en het Israëlische
Haifa en dit in dat jaar kwam ook Van Iperen International erbij. Dat heeft voor een enorme omslag gezorgd. In tien jaar tijd groeide Van Iperen International uit tot onze grootste klant.”ttd

“De komst van Van Iperen International zorgde voor meer spreiding. Natuurlijk is het hier in het voorjaar een drukte van belang. Dan moet er vooral veel in Europa geleverd worden. Maar verder gaat de levering het hele jaar door, omdat altijd wel ergens in de wereld het groeiseizoen is aangebroken en daar dus kunstmest nodig is.”

 

HOGE AUTOMATISERINGSGRAAD
“Van Iperen International is exporteur en levert meststoffen over de hele wereld. Dat zorgde ervoor dat wij niet meer konden lezen wat op de zakken stond. Talen die we hier niet machtig zijn. We hebben daarom in die tijd ook een gigantische automatiseringsslag gemaakt. Niemand hoeft hier meer iets te onthouden, alles zit in het systeem. De hele keten is geautomatiseerd.”

“Door die hoge automatiseringsgraad maakt het in principe niet uit of we zes of zeshonderd ton blends doen. Daar zijn wij onderscheidend in. Bij ons kan in principe alles, of het nu gaat om receptuur, hoeveelheden, omvang of private label, alles kan. Zo maken we nu ook 10 kilozakken voor het Verre Oosten. Die flexibiliteit onderscheidt ons en zorgt ervoor dat grote bedrijven in de kunstmestsector al decennialang klant zijn bij ons.”

 

REAL TIME MEEKIJKEN
De communicatie met de klanten gebeurt nu volledig via een interface. Iedereen kan real time meekijken. Elke klant en vervoerder heeft daarvoor een eigen portal. “Klanten zijn dus altijd op de hoogte en weten precies waar hun vracht is en wat de status is van hun order. Recepturen en ook orders worden via de interface doorgegeven. Het gaat dus om real time informatie-uitwisseling. En dat zorgt ervoor dat er eigenlijk niets meer fout gaat.”

Het bedrijf telt 43 medewerkers, beschikt over drie grote opzakmachines, twee menglijnen en twee big bag vulmachines. De totale loodsruimte beslaat 40.000 m2 op een terrein van 7,5 hectare. “We hebben zo’n 60.000 ton kunstmest in opslag, waarvan de helft bulk en de helft zakken. Die producten zijn niet van ons, maar van de klant. Wij zijn facilitair, een onmisbaar onderdeel in de productieketen van onze klanten.”

 

Spuitlicentie verlengen

In het seizoen organiseren wij verschillende bijeenkomsten waarbij u de mogelijkheid heeft om een licentiepunt te behalen. Omdat wij met een externe partij werken die voor ons de licentieverlengingen verzorgt, is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dit kan tot 1 dag voorafgaand aan de bijeenkomst. Zonder aanmelding kunt u helaas niet deelnemen*. Bekijk de agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

Voorlopige planning van bijeenkomsten met de mogelijkheid een licentiepunt te behalen:

Sector Maand Thema
Fruitteelt juni Veiligheid & techniek
Akkerbouw juni en juli Teelt
Groenvoorziening november Teelt

Digitaal een spuitlicentiepunt halen

Heeft u binnen afzienbare tijd een licentiepunt nodig, dan bieden wij u een digitale cursus aan via landentuinbouwcursussen.nl. U kunt kiezen uit de mogelijkheid Teelt binnen uw eigen sector en een algemene Veiligheid en Techniek cursus.

Als klant van Van Iperen bieden wij u €10,- korting. U volgt de cursus voor €49,- per deelnemer. U heeft onze organisatiecode VIP en uw debiteurnummer bij Van Iperen nodig om de korting te ontvangen. U kunt deze code invullen als u gaat afrekenen (Factuurgegevens). Heeft u vragen, neem dan contact op via 0186-578888.

Meerdere werknemers hun spuitlicentiepunt laten behalen?

U kunt voor meerdere werknemers in één keer cursussen aankopen, hoe dit precies werkt leggen wij u graag uit. In de instructie aankoop deelnemerscodes leest u hoe u als werkgever deelnemerscodes koopt.

Wilt u deze deelnemerscode als werknemer gebruiken? Dan leest u in de instructie gebruik deelnemerscodes hoe dit werkt. Op de ‘veelgestelde vragen’ pagina op de website van landentuinbouwcursussen.nl kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen.

Uiteraard kunt u zelf bepalen hoe u na ontvangst van de toegangscodes de cursus organiseert (mogelijk deels in groepsverband op de eigen locatie waarbij medewerkers die ondersteuning op de computer nodig hebben die ter plekke door een collega krijgt).

 

*Aanmelden voor een bijeenkomst, waarbij het mogelijk is om uw licentiepunt te behalen, is verplicht. Ongeacht of u uw licentie wilt verlengen. Wanneer de groep namelijk groter is dan door Bureau Erkenningen is toegestaan, kan de bijeenkomst worden afgekeurd.

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2023, alle rechten voorbehouden