Akkerbouw | Akkerbouw Nieuws | 10-07-2024

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Teeltadvies 10 juli 2024

Deze week in het teeltadvies: aardappelen phytophthora, uien en bieten bladvlekken.

Aardappelen phytophthora

De druk van phytophthora in aardappelen is dit jaar enorm hoog. Aan het begin van het seizoen was er een schema opgesteld waarmee de bespuitingen zo kunnen worden uitgevoerd dat de werkzame stoffen goed worden afgewisseld. Hiermee wordt de ontwikkeling van verminderd gevoelige phytophthora stammen zoveel mogelijk tegengegaan. Vanwege de hoge druk dit jaar, voorzien we dat het schema met 14 bespuitingen in het seizoen niet overal afdoende zal zijn. Om toch zo goed mogelijk de beschikbare middelen in te zetten, is het schema uitgebreid. Beide schema’s kunt u hier downloaden.

Uien

In uien zijn de laatste tijd de omstandigheden zodanig dat valse meeldauw zich snel in het gewas kan ontwikkelen. Ook zijn veel uiengewassen de laatste tijd hard gegroeid. Zorg er daarom voor dat de gewassen goed beschermd worden. De middelen die op dit moment nog beschikbaar zijn voor de bestrijding van valse meeldauw zijn allemaal preventieve systemische middelen. Voor een goede bescherming kan gestart worden met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha. Voor een goede opname kan dit gecombineerd worden met biostimulanten om te zorgen dat het middel op een goed groeiend gewas terecht komt. Op uiengewassen die al verder ontwikkeld zijn, kan vanaf bolvorming ook gebruik worden gemaakt van Fandango 1,25 ltr/ha. Zeker als dit gewassen zijn waar al twee bespuitingen met Zorvec Endavia zijn uitgevoerd, is het verstandig om een keer af te wisselen. Om het beste spuitmoment te kiezen, kan gebruik gemaakt worden van het BOS-systeem van Van Iperen.

Bieten bladvlekken

Op de verder ontwikkelde bietenpercelen worden al bladvlekken met cercospora gevonden. Zeker bij schimmelbestrijding in bieten geldt dat de eerste klap een daalder waard is. Wanneer er in het perceel vlekjes worden gevonden is het verstandig om op korte termijn een bespuiting uit te voeren. Op die manier kan het gewas schoon gehouden worden. Ervaringen uit de afgelopen jaren laten zien dat percelen waar op tijd begonnen is met de schimmelbestrijding, ook het langste schoon blijven.

Voor de bestrijding van bladvlekken door onder andere cercospora kan een bespuiting worden uitgevoerd met een combinatie van Bicanta 1,00 ltr/ha & Tern 0,50 ltr/ha. Uit meerjarige proeven is gebleken dat een toevoeging van bladmeststoffen aan deze bespuiting zorgt voor gezonder blad op het bietengewas. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Powerleaf Koper Zwavel 2,50 ltr/ha.

Demonstratie SKAi - regio Zeeuws Vlaanderen

Op donderdagmiddag 11 juli om half 2 zal bij Maatschap Waverijn een demonstratie worden gegeven van de nieuwe SKAi spotspray cameratechniek. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Het adres is: Spanjaardsweg 6, Philippine

Wilt u meer informatie over het SKAi camerasysteem? Klik hier of vraag uw technisch specialist

 

Fertigatiebijeenkomst | in de regio

Wij nodigen u graag uit voor onze fertigatiebijeenkomsten. Tijdens de fertigatie-veldbijeenkomsten bekijken we met elkaar data uit proeven en staan we stil bij het tot stand komen van het fertigatieschema. Ook komt er een stukje techniek aan bod.

Datum, tijd en locatie

14 augustus - 14:00 - 16.30 uur - AANMELDEN
J. Quaak
Oranjedijk 13, 4515 RJ te IJzendijke
Zeeuws Vlaanderen

N.t.b. - 11.30 - 14.00 uur - AANMELDEN
Mts. A.A.M. Zwetsloot
Bentweg 6
2391 JH Hazerswoude-dorp

20 augustus - 13.00 - 16.00 uur - AANMELDEN
Boheemen Agro VOF
Vliegtuigweg 7
8308 PL Nagele

N.t.b. - 13.00 - 14.30 uur - AANMELDEN
Mts. G.A.C.M. Akkermans
Spellestraat 52
4724 SJ Wouw

Wij ontvangen graag uw aanmelding voor de fertigatiebijeenkomst.

Voor meer informatie over fertigatie.

Keuze maken in bladmeststoffen

Het toedienen van bladmeststoffen heeft meerdere voordelen; zo zijn de voedingsstoffen direct beschikbaar voor de plant. Bij het toedienen van bladmeststoffen zijn veel verschillende keuzes in de formulering.

Rick den Dekker vertelt in onderstaande video over een aantal verschillen en laat aan de hand van een proefje het verschil tussen chelaten en sulfaten zien.

https://youtu.be/CgFZ1NKi5Do

Meer weten over de verschillen tussen bladmeststoffen, en welke het meest geschikt zijn voor uw teelt? Neem contact op met uw adviseur.

Groenbemesterkeuze

Deze periode is het moment om uw groenbemesters te gaan zaaien. Ook dit jaar hebben we alle informatie over de beschikbare groenbemesters verzameld in onze groenbemesterfolder. In deze folder leest u onder meer over de relatie tussen de groenbemester en de bodem, de eigenschappen van de verschillende mengsel en zaaiadvies.

Lees de folder hier.

Daarbij vertelt bodemspecialist Rens de Bruijckere in onderstaande video meer over de verschillen tussen groenbemesters die groen blijven en groenbemesters die kapotvriezen over de winter. Heeft u vragen of zoekt u hulp bij de keuze naar de groenbemester voor uw perceel, neem contact op met uw adviseur of vul het formulier onder de video in.

https://youtu.be/Z7t3Y_EGpMI

[gravityform id="306" title="true" description="true"]

Aardappeldemodag 2024

De Aardappeldemodag is dé ontmoetingsplaats voor aardappelkennis en richt zich op de gehele aardappelketen. Telers, handel, verwerkers en veel andere bedrijven die actief zijn in de aardappelsector in binnen- en buitenland komen naar de Aardappeldemodag in Westmaas om elkaar te ontmoeten en elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

Wij praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen rond onze digitale tools!

Tijdens de Aardappeldemodag zullen wij onze nieuwste digitale innovaties presenteren, waaronder:

Mijn Fertigatie: Leer hoe water en voeding, de druppel tot succes, bijdragen aan een optimale groei.
Mijn Groei: Krijg grip op de groei van een krachtig gewas met onze applicaties.

Onze adviseurs staan klaar om u alles te vertellen over deze onderwerpen en uw vragen te beantwoorden. Bezoek ons ook op onze twee proefvelden waar we onder andere een fertigatieproef laten zien.

Kom langs en geniet van eten en drinken terwijl u zich laat inspireren door de nieuwste technieken en trends in de aardappelsector. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen op de Aardappeldemodag!






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden