Teeltadvies 31 juli 2024
Deze week in het teeltadvies: valse meeldauw uien, MH uien, aardappelen phytophthora en alternaria, luizen, MH-bespuiting aardappelen, loofdoden aardappelen, advies tankreiniging en elektrisch loofdoden.
Valse meeldauw uien
Voor de bestrijding van valse meeldauw in zaaiuien blijft het belangrijk om een gesloten preventief schema te hanteren. Bij normale omstandigheden is een interval van zeven dagen veilig. Bij snelle loofgroei en/of veel neerslag is de beschermingsduur van de bespuitingen slechts vijf dagen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de spuitmomenten. Verder is het belangrijk om bij het spuiten van Fandango rekening te houden dat dit middel beter niet kan worden toegepast bij scherpe weersomstandigheden.
MH uien
De bespuiting met MH in de zaaiuien komt er weer aan. De vroegste percelen zaaiuien beginnen te strijken. Dit betekent dat het moment voor een bespuiting met MH nabij is. Net als bij aardappelen is het van belang dat u op een vitaal gewas spuit.
Een aantal zaken om rekening mee te houden:
• | Spuiten wanneer het gewas begint te strijken |
• | Controleer of er al 15 procent bladloze rokken aanwezig is |
• | Na de behandeling moet het gewas nog twee weken vitaal blijven |
• | Spuit met warm weer laat op de avond of ’s nachts |
• | Gebruik 400 tot 500 liter water voor een goede bedekking |
• | Voeg een uitvloeier toe om het uienblad zo goed mogelijk te bedekken |
Gebruik in de uien Crown MH 8,30 ltr/ha of Royal MH 3,75 kg/ha. Voeg hierbij Designer 0,15 ltr/ha toe voor een goede bedekking van de pijpen.
Aardappelen phytophthora en alternaria
In de aardappelpercelen blijft phytophthora een bedreiging voor de kwaliteit van het gewas. Blijf daarom de verschillende werkzame stoffen afwisselen om zo te zorgen dat de verschillende middelen hun werking zo goed mogelijk behouden. Ondanks de wat minder wisselvallige omstandigheden is het nog steeds belangrijk om het interval tussen de bespuitingen niet te lang te laten worden. In veel percelen zijn besmette planten aanwezig. De ervaring leert dat deze besmetting vrijwel meteen weer oplaait op het moment dat een spuitschema niet goed sluitend is.
Vanaf de bloei van de aardappels moet er ook gedacht worden aan het toevoegen van een middel met een werking tegen alternaria. Hiervoor zijn de middelen Narita 0,50 ltr/ha of Propulse 0,40 ltr/ha of Belanty 1,25 ltr/ha geschikt. Voor de bestrijding van alternaria kan om de 10 tot 14 dagen een alternaria-middel worden toegevoegd aan de phytophthora-bespuiting. Wissel hierbij de verschillende middelen af. Van Narita is bekend dat dit middel bij de bespuiting een indringende geur kan achterlaten. Wanneer een perceel dicht bij bebouwing ligt, kan wanneer Narita wordt gebruikt, Seperit Lemon worden toegevoegd om de geur te maskeren.
Luizen
Wees in de aardappelen alert op luizen. Op verschillende percelen komen grote hoeveelheden luizen voor. Controleer de percelen voordat ze gespoten worden. Wanneer er luizen in het perceel aanwezig zijn, kunnen deze bestreden worden door Gazelle 0,25 kg/ha aan de phytophthora bespuiting toe te voegen.
MH-bespuiting aardappelen
De vroegere aardappelpercelen zijn alweer toe aan de MH-bespuiting. Door de MH-bespuiting op de juiste manier uit te voeren, kan gezorgd worden dat de aardappelen in de bewaring rustiger blijven. Hierdoor zal minder bewaarverlies optreden en zal kiemremming door gassen in de bewaring ook minder intensief zijn. Tot slot kan een geslaagde MH-bespuiting ervoor zorgen dat het volgende teeltseizoen minder aardappelopslag op het perceel bestreden hoeft te worden.
Voor een geslaagde MH-bespuiting is een aantal zaken erg belangrijk. De werkzame stof moet namelijk voldoende tijd krijgen om nog goed naar de knollen getransporteerd te worden. Hiervoor moet de bespuiting uitgevoerd worden op een goed groeiend gewas. Als het gewas dan na de bespuiting met MH nog zeker drie weken groen blijft, dan kan op deze manier het middel goed opgenomen worden door het loof en is er vervolgens genoeg tijd om het middel goed over de knollen te verdelen.
Naast de vitaliteit van het gewas controleren we natuurlijk ook de knolmaat voordat een bespuiting met MH wordt uitgevoerd. De knollen onder het gewas moeten zoveel mogelijk 30 mm opwaarts zijn. Knollen met die grofte groeien namelijk na een bespuiting met MH nog wel door, terwijl knollen die kleiner zijn dan 25 mm door een MH-bespuiting stoppen met groeien. Controleer daarom het perceel op verschillende plekken om te voorkomen dat door een te vroege MH-bespuiting opbrengstverlies optreedt. Omdat er veel variatie binnen percelen zit qua ontwikkeling, knolaantal en knolmaat, is het belangrijk om het beste moment voor de MH bespuiting per perceel te bepalen.
Naast de vitaliteit en ontwikkeling van het gewas zijn de weersomstandigheden voor een geslaagde MH-bespuiting erg belangrijk. In de eerste 12 uur na de bespuiting kan neerslag de werking verminderen. Houd daarom bij het plannen van de bespuiting rekening met de weersverwachting. Daarnaast kan een te hoge temperatuur zorgen voor het te snel opdrogen na de bespuiting, waardoor de opname niet goed verloopt. Wanneer de temperaturen overdag hoog zijn, is het beter om de bespuiting ’s avonds uit te voeren, zodat het middel rustiger aandroogt en beter opgenomen kan worden.
Wanneer het gewas hier aan toe is, en de spuitomstandigheden goed zijn, kan een bespuiting worden uitgevoerd met Royal MH 5,00 kg/ha of met Crown MH 11,00 ltr/ha. Voor een goede opname van de MH wordt geadviseerd om met een waterhoeveelheid van 350 tot 500 ltr/ha te spuiten.
Loofdoden aardappels
De vroegere aardappelpercelen zijn qua maatsortering al toe aan de loofdoding. Qua stand zit er veel verschil in de gewassen. Hier en daar zijn gewassen door de wisselende temperaturen van de afgelopen weken hard gesleten. Op dergelijke percelen kan het mogelijk zijn om het loof met één bespuiting te doden.
Wanneer een vitaal loofpakket gedood moet worden, kan dit door twee bespuitingen uit te voeren. De eerste bespuiting kan worden uitgevoerd met Quickdown 0,80 ltr/ha in combinatie met Tipo olie 2,00 ltr/ha. Deze eerste bespuiting kan het meeste blad ‘wegbranden’, zodat het gewas goed ‘open’ komt te staan. Ongeveer 4 tot 5 dagen na de eerste bespuiting kan het resterende loof en de stengels worden afgedood door een bespuiting uit te voeren met Spotlight Plus 1,00 ltr/ha.
Omdat Quickdown en Spotlight Plus ingrijpen op de fotosynthese, is het optimale spuitmoment voor deze middelen in de morgen. het beste resultaat kan behaald worden door ’s morgens te spuiten op het moment dat het gewas een beetje opdroogt. Gebruik hierbij voldoende water, om het gewas goed te bedekken.
Onder de huidige omstandigheden met hoge sporendruk van phytophthora is het belangrijk om ook bij het loofdoden de knollen te beschermen door een fungicide met knolbescherming mee te spuiten bij het loofdoden. Hiervoor kan Ranman Top 0,50 ltr/ha worden toegevoegd bij de eerste loofdoding. Op deze manier is het product onder de grond optimaal beschermd tegen phytophthorasporen die in het bed zouden kunnen spoelen.
Let op voor drift of overwaaien van de loofdodingsmiddelen als er aangrenzend een boomgaard aan het perceel is.
Advies tankreiniging
Wij adviseren spuitapparatuur na het gebruik eerst goed schoon te maken en te spoelen met water. Vervolgens de spuitapparatuur zorgvuldig te reinigen met een specifiek reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld Primaclean of All Clear Extra. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel op.
Elektrisch loofdoden
Naast een chemische bestrijding biedt Van Iperen ook elektrische loofdoding (NuCrop) aan. Met elektrisch loofdoden komt de knol eerder los van het loof dan met chemie. Door het eerder loslaten is het mogelijk om ook eerder te rooien.
Voor op de trekker wordt geleidende vloeistof over het gewas gespoten; dit zorgt ervoor dat de stroom beter in de plant wordt opgenomen en er doorheen wordt geleid. De generator achter de trekker zorgt voor de opwekking van de stroom. Geleiders brengen de stroom in het loof. Dit is heel effectief: binnen enkele uren is de werking al te zien.
Onderzoek heeft aangetoond dat er geen schadelijke effecten zijn op het bodemleven. Groot voordeel is dat er geen residu is, omdat er geen chemische middelen worden gebruikt. De geleide vloeistof die wordt gebruikt is geheel veilig. Bekijk hier een video waarin we meer vertellen over de voordelen van elektrisch loofdoden.
.
De voordelen van de NuCrop op een rijtje:
• | Snellere werking/loofdoding |
• | Knollen blijven beter in de maat |
• | Beter sturen op kwaliteit van de aardappel |
• | Droge omstandigheden zijn de ideale omstandigheden voor het toepassen |
• | Sommige rassen krijg je niet in een keer dood, met NuCrop meestal wel. |
.
Heeft u interesse om met NuCrop aan de slag te gaan? Neem dan contact op met uw adviseur.
|