Akkerbouw | Akkerbouwbericht 23 | 08-08-2018

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Aardappelen – phytophthora, alternaria en doorwas

Momenteel is de druk van phytophthora nog steeds relatief laag. Op veel percelen wordt dan ook een ruim schema gehanteerd. In de loop van de week worden er wat onweersbuien verwacht. Indien het gaat regenen is het wel belangrijk om het gewas beschermd te hebben. Blijf ook de alternaria in de gaten houden. Als er regen valt kunnen sporen van alternaria het blad infecteren. Advies:

Infinito  1,20 ltr/ha
of
Canvas 0,30 ltr/ha   +
Tridex  1,75 kg/ha

Advies alternaria*:

Narita 0,50 ltr/ha  of
Signum   0,20 kg/ha of
Amistar  0,25 ltr/ha

* In verband met resistentiemanagement is het raadzaam om bovenstaande middelen af te wisselen.

Doorwas

De doorwas blijft op veel percelen een probleem, het wordt in steeds meer rassen zichtbaar. Op percelen die regelmatig beregend worden, is reeds MH ingezet. Op percelen waar dit niet kan en men toch MH in wil zetten, kan dit het beste na de regen. Dan is de plant weer systemisch en zal de opname goed zijn. Meer informatie over het inzetten van MH leest u in Akkerbouwbericht 21.

Uien – bladvlekkenziekte, valse meeldauw en MH-bespuiting

De ziektedruk in uien blijft relatief laag. Sommige vroege percelen liggen al volledig gestreken en hier loopt de ziektebestrijding op zijn eind. Op de andere percelen zullen binnenkort de laatste bespuitingen worden uitgevoerd. Omdat de oogst dichterbij komt, moet u rekening houden met de veiligheidstermijn. In onderstaande tabel ziet u het aantal toepassingen en de veiligheidstermijn van middelen in uien. Gebruik Acrobat en Luna Experience als u kort voor de oogst nog een bespuiting wilt uitvoeren, deze middelen hebben namelijk de kortste veiligheidstermijn.

MH-bespuiting

Op de vroege percelen is vaak de MH-bespuiting al uitgevoerd. De latere percelen zijn binnenkort aan de beurt. Vooral als er deze week wat regen valt, is het een goed moment om de MH in te zetten. Door de regen is de opname van de plant veel beter.

Een aantal zaken om rekening mee te houden bij de MH-bespuiting:

Spuiten wanneer het gewas begint te strijken.
Controleer of er al bladloze rokken aanwezig zijn.
Indien u uien wilt bewaren is een MH-bespuiting essentieel.
Na de behandeling is twee weken vitaal gewas essentieel.
Spuit met het warme weer laat op de avond of ‘s nachts.
Gebruik 400 – 500 liter water voor een goede bedekking.
Voeg een uitvloeier toe om het uienblad zo goed mogelijk te bedekken.

Het moment van MH spuiten is dit jaar lastig door diverse omstandigheden. Neem daarom contact op met uw adviseur voor een passend advies. Advies:

Royal MH 3,75 kg/ha of
Crown MH 8,30 ltr/ha 
 +
Zipper  0,10 ltr/ha

Trips

De bestrijding van trips in uien loopt grotendeels op zijn einde. De gewassen gaan strijken en zijn aan het afrijpen. Aan de bespuiting met MH kan goed nog een pyrethroïde worden toegevoegd. Hiermee wordt een deel van de aanwezige tripsen gedood.

Witlof en cichorei – echte meeldauw

Door het droge weer van de afgelopen tijd kan de echte meeldauw zich in veel gewassen goed ontwikkelen. In witlof en cichorei is het belangrijk om op tijd te beginnen met het beschermen van het gewas. Advies:

Flint  0,25 kg/ha

Wortelen – wortelvlieg

In de knollen en wortelen worden de laatste weken regelmatig klasse 1 wortelvlieg meldingen gedaan. In de praktijk is er door het warme weer van de afgelopen dagen nog weinig aan de hand. Bij wisselvalliger weer is het wel raadzaam dit goed in de gaten te houden en indien nodig een bespuiting uit te voeren. Vaak is augustus de maand om de middelen tegen wortelvlieg in te zetten. Advies:

Coragen  175 ml/ha

 

Pootaardappelen - luizentelling

Zoals u van ons gewend bent, publiceren wij weer de luizentelling. Wij actualiseren de telling iedere 2 á 3 dagen. De luizentelling vindt plaats bij Nieuwe–Tonge in een perceel pootaardappelen. De telling geeft een indicatie over de aanwezigheid en activiteit van de verschillende luizen. Controleer uw eigen percelen regelmatig op aanwezigheid van luizen en voorkom virusoverdracht.

Luizentelling, 14-08-2018

Uw aardappelteelt een niveau omhoog met TT+

Op woensdag 22 augustus 2018 organiseren PPO Westmaas en de NAO de tweejaarlijkse Aardappeldemodag. De Aardappeldemodag is dé ontmoetingsplek voor de Nederlandse aardappelsector. Dit jaar is het thema van de Aardappeldemodag: “Sterke schakels verbinden”.

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan onze stand! Onze specialisten vertellen u wat het TT+-concept voor uw aardappelteelt kan betekenen en u kunt een demonstratie bekijken van de nieuwe online TT+-omgeving.

Speciaal voor jonge boeren die rondom het traject van bedrijfsovername zitten, is er het Jonge Boeren Programma. Van Iperen doet mee aan dit programma en presenteert over het TT+-concept waar veel jonge boeren aan meedoen.

Meer informatie over de Aardappeldemodag leest u in de uitnodiging. Wij ontmoeten u graag op woensdag 22 augustus aanstaande!





www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden