Fruitteelt | Fruit Nieuws | 02-09-2024

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Na-oogst behandeling

In de afgelopen twee weken zijn al veel beplantingen appel en peer geoogst. Een deel van de beplantingen zijn nu al volledig leeg. Met de pluk ontstaan plukwondjes, waarop vruchtboomkanker kan infecteren. Het afgelopen voorjaar zagen we veel aantasting hiervan bij appel en peer.

Ons advies is om na de oogst bij appel en peer een preventieve behandeling met Captan en/of Folicur uit te voeren. Folicur combineren met Captan. Combineer deze behandeling eventueel met de bestrijding van perengalmijt. Verder kunt u natuurlijk ook bladvoeding meegeven. Voor de bestrijding van vruchtboomkanker in de bladval zijn nog extra behandelingen later dit najaar nodig. Dit volgt in onze berichten in oktober.

Captan 2,50 kg/ha
Folicur SC 0,30 ltr/ha appel
0,24 ltr/ha peer

Bladvoeding na de oogst

Nu een deel van beplantingen appel en peer geoogst zijn, kunt u hier extra bladvoeding van stikstof, zink, borium en eventueel magnesium uitvoeren. Het blad aan de bomen is nu nog zeker vitaal en kan de bladvoeding juist goed opnemen. Dit zorgt zo voor sterkere gemende knoppen voor volgend voorjaar. Deze bespuiting kunt u combineren met inzet van fungiciden na de oogst.

Ureum 5,00 – 10,00 kg/ha
Powerleaf Zink 1,00 ltr/ha 
Zink FL  0,50 ltr/ha
Powerleaf Borium 2,00 ltr/ha
Bitterzout 5,00 kg/ha

Perenbladvlo en perengalmijt

In de afgelopen twee weken zijn al veel beplantingen peer geoogst. In de periode na de oogst is het belangrijk te controleren op perenbladvlo, zodat u niet wordt verrast door een opkomende populatie. Aantasting na de oogst geeft zwakke gemengde knop voor volgend jaar. In een aantal beplantingen zien we nu een lage populatie van bladvlo, met soms ook wat oudere larven.

Als voornamelijk larven L1 of L2 zonder honingdauw voorkomen, gaat onze voorkeur naar de inzet van Siltac. Bij honingdauw en oudere larven kunt u het beste Atilla plus bitterzout of kalinitraat inzetten. Let op met kalinitraat bij hoge temperaturen. Boven 25°C kunt u het beste bitterzout inzetten. Sommige telers hebben goede ervaringen met een uitvloeier inzetten, bij een lichte regenbui. In beplantingen met perengalmijt kunt u na de oogst een hoge dosering zwavel als bladvoeding inzetten.

Atilla 5,00 kg/ha
Bitterzout 5,00 – 10,00 kg/ha
Kalinitraat 7,00 kg/ha
Zipper  0,50 ltr/ha
Silwet Gold 0,10% (0,50 ltr op 500 ltr water)
Siltac SF 0,75 – 1,00 ltr op 500 ltr water

Perenknopkever

Afgelopen voorjaar kwam regelmatig aantasting voor van perenknopkever. De kevers komen deze maand uit zomerrust en gaan dan vanaf half september eieren afzetten in de gemengde knoppen. Volgens oude waarnemingen, gaat de ei-afzet door tot half november.

In de gemengde knop ontwikkelt zich in het najaar een larve en volgend voorjaar lopen deze knoppen niet goed uit. Perenknopkever ontwikkelt zich vaak pleksgewijs, maar bij zware aantasting zien we een duidelijke reductie in de productie van een beplanting. Deze kever kan dus veel schade geven.

Binnenkort nemen we de eerste klopmonsters in een aantal beplantingen. Op basis van ervaring, verwachten we de eerste actieve kevers half september. Het bestrijdingstijdstip is meestal in de derde of vierde week van september, direct na de pluk van de peren. Bespuitingen tot half oktober zijn nog zinvol. Bestrijding is deze week nog te vroeg.

Als bestrijding nodig is, voer dan een behandeling uit met Gazelle/Inter Aprid SG of Sivanto Prime. Gazelle en Inter Aprid SG, beide met actieve stof acetamiprid, kunt samen maximaal twee keer per jaar inzetten, met een minimale interval van 30 dagen. Gebruik bij deze middelen een uitvloeier. Bij Sivanto Prime kunt u de hoge dosering maar één keer per twee jaar inzetten. Bij Sivanto Prime is geen uitvloeier nodig. Dit zit al in de formulering.

Gazelle 0,30 kg/ha + uitvloeier
Inter Aprid 0,30 kg/ha + uitvloeier  
Sivanto Prime 0,90 ltr/ha (max. 1x per 24 maanden)

Inleveren lege bigbags (uiterlijk 13 september)

U heeft nog een paar dagen om de bigbags in te leveren waarin u van ons kunstmest of zaaigranen heeft ontvangen. Tot en met 13 september bieden wij nog de mogelijkheid om deze tijdens de reguliere openingstijden te brengen op één van de volgende locaties:

Van Iperen Westmaas
Smidsweg 24 te Westmaas

Van Iperen Oude-Tonge
Energiebaan 15 te Oude-Tonge

Van Iperen ’s-Gravenpolder
Spoorstraat 1 te ‘s-Gravenpolder

Van Iperen depot Biervliet
Hoofdplaatseweg 2, Biervliet

Van Iperen locatie H.P. Nobel
Ruigendijk 20, Oudenhoorn

Van Iperen locatie Mts. v/d Hoek de Groot
Zuideinde 5, Zevenhuizen

C.J. de Laat
Gasthuijzerweg 10, Zeerijp

Van Iperen locatie loonbedrijf Vis
Donkereweg 4, Noordgouwe

Van Iperen bij Post en Haveman
Houtwijk 89, Dronten

Landbouw loonbedrijf Witte
Zuid Havendijk 2 Goedereede

Depot Scherpenisse
Veerdijkseweg 4 te Scherpenisse

Wij vragen u vriendelijk de bigbags in de daarvoor aangewezen container te plaatsen, en niet ernaast, dit om overlast op de locatie te voorkomen.

Let op, na 13 september is het niet meer mogelijk uw lege bigbags  in te leveren.






NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden