Fruitteelt | Fruit Nieuws | 03-12-2019

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Plantgatbehandeling

Het realiseren van een nieuwe aanplant vergt een behoorlijke (financiële) investering. Een plantgatbehandeling levert in veel gevallen een belangrijke bijdrage aan een goede start van de nieuwe aanplant. Hierdoor krijgt u een hogere productie in de beginjaren.

Conditie van de bodem

Welk type plantgatbehandeling moet worden toegepast, is afhankelijk van diverse factoren. Komt de nieuwe aanplant bijvoorbeeld te staan op verse grond of hebben we te maken met herinplant? In het laatste geval speelt bodemmoeheid vaak een rol en moet er meer aandacht worden besteed aan een optimale aanslag van de nieuwe aanplant.

Los van de vraag of het gaat om verse grond of herinplant, is het van belang om een goed beeld te hebben van de algehele conditie van de bodem. Door het nemen van een grondmonster kan hiervan een goed beeld worden gevormd. Aan de hand van de uitslag van deze analyse kunt u gericht sturen op de aandachtspunten die hierbij naar voren komen. In de praktijk zien we regelmatig grote verschillen op dit gebied, het is de moeite waard om hier de nodige aandacht aan te besteden.

Voor het aanplanten is het beste moment om invloed uit te oefenen op de conditie van de bodem op het perceel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitrijden van organische mest, zoals champost of compost. Zie hiervoor ook ons themabericht ‘Bodem en organische stof’.

Maatwerk

Elk product wat ingezet kan worden voor plantgatbehandeling, heeft zijn eigen specifieke werkingsmechanisme. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk de juiste producten op de juiste percelen in te zetten. Aan de hand van de aandachtspunten vanuit de analyse van een grondmonster kan hier gericht op gestuurd worden.

Producten

Welk product kunt u het beste inzetten? We geven u per product graag een aantal handvatten:

Vivimus

Wanneer verbetering voor de algehele conditie van de bodem gewenst is, kunt u Vivimus toepassen. De effectieve organische stof in Vivimus zorgt voor een optimale lucht- en waterhuishouding in het plantgat. Daarnaast worden er nuttige bodembacteriën aangebracht als impuls voor het bodemleven. Door een betere omzetting van organische stof verbetert de opneembaarheid van veel voedingselementen voor de boom.

Poly-N

Wortelontwikkeling is een belangrijk aandachtspunt bij een goede start van de nieuwe aanplant. De opneembaarheid van fosfaat heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het wortelgestel, maar laat in bepaalde situaties te wensen over. Onder invloed van een hogere pH van de bodem, kan fosfaat worden vastgelegd met calcium en is daardoor niet meer opneembaar voor de wortels van de boom. Poly-N bevat fosfaat in de vorm van polyfosfaat. Deze vorm van fosfaat blijft beter in oplossing en is daardoor opneembaar voor de boom. Bijkomend voordeel is dat deze vloeibare meststof gemakkelijk kan worden toegepast met de onkruidspuit of via de fertigatie. Dit eventueel in combinatie met Urean als vloeibare stikstofmeststof.

Urean

Urean geeft dankzij zijn specifieke samenstelling een sterkere verzurende werking in combinatie met een langere duurwerking ten opzichte van veel andere stikstofmeststoffen zoals KAS. Stikstof speelt als voedingselement een belangrijke rol in een groot aantal processen in de plant en stimuleert de vegetatieve groei.

Vivifos

Deze organische N-P meststof verbetert de beschikbaarheid van met name fosfaat voor meerdere maanden. Doordat de fosfaat geleidelijk vrijkomt en niet wordt vastgelegd, geeft dit een duidelijke verbetering van de opneembaarheid van fosfaat. Bij de aanslag van jonge aanplant zorgt fosfaat voor een betere wortelontwikkeling.

Op basis van bovenstaande productbeschrijvingen kunnen we stellen dat Vivimus de meest brede werking heeft wanneer het gaat om verbetering van de conditie van de bodem in en rond het plantgat. De verschillende vloeibare meststoffen kunnen gemakkelijk worden toegepast via fertigatie en/of de onkruidspuit op de zwartstrook.

Proeven

In eerder uitgevoerde proeven zijn de effecten van de beschreven producten inmiddels bewezen. Op dit moment ligt er onder de vlag van het KIF een demo met verschillende plantgatbehandelingen. Naast de eerder beschreven producten worden er in dit onderzoek een aantal nieuwe producten getest. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend en zullen binnenkort worden gecommuniceerd.

 

 

Wilt u gaan planten? Onze fruitteeltspecialisten helpen u graag met een passend advies voor uw perceel!

Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en wij nemen graag contact met u op voor het maken van een afspraak.

[gravityform id="175" title="true" description="false"]

 

 

De fertigatieproef is uitgevoerd op een perceel Conference met een gelijkmatige groeikracht, waarbij dit jaar alleen wat kwaliteitsdunning nodig was.

De resultaten:

Wat opvalt zijn de verschillen in opbrengst. Het object met fertigatie steekt er bovenuit met een meeropbrengst van 20% ten opzichte van het object praktijk teler. Daarnaast is ook zichtbaar dat het op tijd starten en vochtig houden van het druppelpunt (object alleen water) meerwaarde biedt in de opbrengst. Het is opvallend dat ondanks dat er met fertigatie veel meer vruchten per boom zijn geplukt, dit niet ten koste gaat van de vruchtmaat. Er zijn niet minder vruchten van de vruchtmaat 65+ geplukt dan in de andere objecten.

Deze fertigatieproef is dit jaar gestart onder de vlag van het Kennis en Innovatieplatform voor de Fruitteelt en zal de komende jaren worden vervolgd.

Informatie

Wilt u meer informatie over fertigatie? Kijk op onze pagina Fertigeren en Fruitteelt, u kunt hier ook een gratis adviesgesprek aanvragen.

Kennis en Innovatieplatform voor de Fruitteelt

Delphy, Van Iperen en Meeuwse Handelsonderneming hebben het Kennis- en Innovatieplatform voor de Fruitteelt (KIF) in Zeeland opgericht. Op diverse percelen in de provincie Zeeland zijn onderzoeken gestart die gericht zijn op innovaties in de fruitteelt. Het uiteindelijke doel is om samen met fruittelers en belanghebbenden te werken aan een rendabele, toekomstbestendige fruitteeltsector. Het KIF is in 2021 voortgezet onder de naam Robuuste Fruitteelt Zeeland.

 

Resultaten fertigatieproef 2019

Op 26 augustus 2019 zijn de verschillende objecten van de fertigatieproef in Nisse geoogst. Deze proef is opgezet om te zien wat de meerwaarde is van fertigatie ten opzichte van irrigatie, waarbij ook gekeken wordt naar de werkwijze van de teler in de praktijk.

Er zijn drie objecten gemeten:

Praktijk teler: de teler heeft in de zomer alleen bij droogte extra water gegeven
Alleen water: vanaf de bloei is gestart met een wekelijkse watergift
Fertigatie: dit object heeft dezelfde wekelijkse watergift ontvangen, maar vanaf de bloei zijn hier verschillende soorten meststoffen aan toegevoegd.

Snoeimaterialen

De snoei komt er weer aan. Wij leveren een breed assortiment snoeimaterialen. Zoals onder andere elektrische snoeischaren, takken- en handscharen en boomzagen. Wij zijn dealer van Electrocoup snoeischaren.

Heeft u voor 9:00 uur uw order geplaatst? Dan wordt deze dezelfde werkdag nog geleverd!

 

 

 



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden