Fruitteelt | Fruit Nieuws | 25-06-2020

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Op bezoek bij... Deel 2

 

 

Wat een leuke reacties kregen we op deel 1 van ‘Op bezoek bij…’. Daarom nu; deel 2.
Een kijkje in de boomgaard van Bob Thomaes in Hoofdplaat, Pieter Joosen uit Krabbendijke en Corné van den Berge in Tholen.

Kennis en ontwikkeling - Update proeven

 

Een korte update van diverse proeven, waaronder de proef ‘Natrium reductie’.

Op de pagina iperen.com/proeven vindt u meer informatie over diverse proeven.

Einde coulanceregeling spuitlicentie

Tijdens de gedeeltelijke lockdown was het niet mogelijk om fysieke kennisbijeenkomsten te organiseren. Om problemen bij houders van een vakbekwaamheidsbewijs te voorkomen is er daarvoor een coulanceregeling opgezet die er op neerkomt dat verlopen pasjes in deze periode toch geldig blijven. Nu het weer mogelijk is kennisbijeenkomsten te organiseren is ook duidelijk hoe de coulanceregeling gaat uitwerken.

De coulanceregeling geldt voor alle licenties (vakbekwaamheidsbewijzen) gewasbescherming (UG, BG, AG en DB) en biociden (M&W, KBA en KBA-GB), met een einddatum 16 maart 2020 tot en met 31 december 2020.

U krijgt tot 1 januari 2021 de tijd om de ontbrekende kennisbijeenkomsten alsnog te volgen. Wanneer er voldoende kennisbijeenkomsten zijn gevolgd, wordt de licentie verlengd met ingang van de (oorspronkelijke) vervaldatum. Voor licenties met een vervaldatum buiten de genoemde periode geldt de coulance regeling niet.

Retouren IBC’s

Lege IBC’s die retour worden gegeven dienen compleet te zijn. Dit wil zeggen: compleet met deksel en afdekdop van de kraan. Incomplete IBC’s mogen door de chauffeurs niet retour worden genomen in verband met de ADR wetgeving.

Plants for Plants®, nieuwe generatie in biostimulanten

Bekijk nu ook de video van Van Iperen International over dit project. 

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.iperen.com/wp-content/uploads/2020/03/Van-Iperen-International-LandLab-Plants-4-Plants-HR-NL.mp4"][/video]

 

Het gebruik van biostimulanten zit de afgelopen jaren wereldwijd flink in de lift. Een grote rol daarin spelen de toenemende beperkingen in de regelgeving en de klimaatveranderingen.

“Tot nu toe hadden we hier te maken met optimale teeltcondities, waardoor de toepassing van biostimulanten niet of nauwelijks nodig leek. Dat was en is in veel andere landen wel anders. Daar is het gebruik al veel langer de standaard. En daar kunnen we hier nu ook veel van leren.” In gesprek met Marc van Oers van Van Iperen International over een compleet nieuwe generatie biostimulanten.

Anders denken

“We hebben daarnaast ook nog eens te maken met een enorme toename van de wereldbevolking. Om aan al die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, moeten we op een totaal andere manier landbouw bedrijven. De tijd dat we bij teeltproblemen alleen maar naar de middelenkast konden grijpen, raakt steeds verder achter ons. We moeten daarom meer naar een systeemaanpak toe.
Dat betekent dat we de plant moeten leren begrijpen en daar naar moeten handelen. Plantfysiologie speelt daarbij een belangrijke rol.” “Die kennis helpt ons te ontdekken hoe die plant zich onder wisselende omstandigheden gedraagt. Als je daar meer over weet, kun je daar ook adequaat op anticiperen.”

“Het realiseren van een goede systeemaanpak betekent dat je gebruik weet te maken van meerdere oplossingen, zoals bijvoorbeeld genetica, de inzet van biostimulanten en ook precisielandbouw (TT+). Kiezen voor één van die oplossingen is onvoldoende. Juist de combinatie maakt de aanpak sterk.”

Positieve eigenschappen

“Na jaren van onderzoek en proeven, introduceren we nu naast zeewieren en huminezuren een totaal nieuwe lijn biostimulanten. Niet te vergelijken met wat er tot nu toe op de markt efficiënt was. Simpel gezegd komt het hier op neer: we extraheren stoffen uit gewassen die bepaalde positieve eigenschappen hebben en passen die toe op andere gewassen die die eigenschappen niet of in veel mindere mate hebben. Vandaar de naam Plants for Plants®.” 

P4P“We hebben gekeken naar wat een bepaald gewas mist. Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere soorten planten, die de gewenste eigenschappen wel hebben. Denk bijvoorbeeld aan eigenschappen als het efficiënt omgaan met het in de bodem aanwezige fosfaat of het beschikbare water. Met andere woorden: welk gewas beschikt in hoge mate over die eigenschappen en welke stoffen in dat gewas zijn daar de oorzaak van? Vervolgens extraheren we de juiste actieve stoffen. Dit passen we via bemestingsprogramma’s toe op het gewas dat de gewenste eigenschappen mist. En dat heeft – zo blijkt uit proeven – het gewenste effect. Op dit moment zijn er drie extracten, afkomstig van gewassen die in Nederland geteeld worden, die we verder gaan optimaliseren.”

Plants for Plants® is een aanpak, die geschikt is voor bemesting en bladtoepassing voor conventionele en biologische landbouw over de hele wereld. Het onderzoek ging zo’n negen jaar geleden van start als idee van onderzoeksinstituut Landlab in Italië in samenwerking met Van Iperen International. In een later stadium werd dit netwerk uitgebreid met diverse universiteiten, onderzoeksinstanties en bedrijven door heel Europa. De coördinatie ligt in handen van Van Iperen International. Inmiddels heeft het programma een subsidie van LIFE, het financieringsinstrument voor ‘close to market’ projecten van de EU.

“De deadline voor marktintoductie is januari 2022. Het LIFE project is dan afgelopen en dan gaan we met de ontwikkelde producten commercieel wereldwijd de markt in.”

Het verschil

Het verschil met de traditionele biostimulanten is volgens Marc de werking. “De bestaande stimulanten hebben een brede werking (zie voorbeeld). De nieuwe lijn daarentegen heeft een hele specifieke claim, zoals het bevorderen van de opname door de plant van fosfaat of water. Als we deze stoffen toedienen, weten we dus exact wat de werking is.”



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


Onze fruitteeltadviezen zijn opgesteld in samenwerking met:

     

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden