Groenvoorziening | Groen Nieuws | 11-10-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Laatste strooibeurt gazons

De gazons adviseren we voor de winter nog af te harden met Humuforte FP3 (NPK 5-3-16+3MgO) of DCM Mix 6 (NPK 6-3-18 +3 MgO). Kalium regelt de waterhuishouding en zorgt voor de stevigheid en is nodig om een voldoende afgehard gewas te krijgen. Kalium is vaak een ondergewaardeerd element maar juist van groot belang.

Wanneer u ook de mogelijkheid heeft om zuurstof in de bodem te brengen voor de winter, dan adviseren wij dat altijd te doen. Gazons die slecht in hun cultuurgras staan kunnen worden doorgezaaid met Recover 2 Tetra (Advanta) of Sportivo (DSV zaden).

Deze werkzaamheden kunt u nog verantwoord uitvoeren tot eind oktober. In het najaar is namelijk de bodemtemperatuur nog hoog genoeg en de onkruiddruk is aanmerkelijk lager dan in het voorjaar. Werk echter onder droge omstandigheden om geen structuurschade te creëren.

Prijsontwikkelingen op de meststoffenmarkt

Al sinds januari hebben we te maken met stijgende prijzen van (kunst-)meststoffen. Dit is het gevolg van verschillende factoren, zoals de coronapandemie…

Lees meer >

Hoogwaardige substraten conform Handboek Bomen

Van Iperen levert substraten, zoals Bomenzand, Bomengrond en Boomgranulaat, die voldoen aan de adviezen die vermeld staan in Handboek Bomen (HBB). Handboek Bomen is een uitgave van Norminstituut Bomen.

 

Norminstituut Bomen geeft kennis en handvatten bij het werken met bomen. Van een boomeffect-analyse tot het berekenen van de juiste boomtypes of de keuze voor grondproducten.

Het advies van Handboek Bomen wordt steeds vaker overgenomen in bestekteksten en door gemeenten. Dankzij recente analyses kunnen we aantonen dat we voldoen aan de gestelde eisen, zowel fysisch als chemisch. Denk hierbij aan organische stof, pH, lutum, draagkracht en voedingswaarden.

 

De HBB producten van Van Iperen hebben, ten opzichte van standaard samengestelde substraten, meer voeding beschikbaar en kennen een optimaal lutumgehalte. Door een speciaal ingerichte menglijn worden de substraten nog specifieker samengesteld. De hoge standaard van HBB zorgt voor het optimale substraat voor ieder project.

Waar moet je verder op letten:

Goede grond is schoon, klasse AW conform de BRL 9334-5
Wordt bij voorkeur samengesteld onder RAG keurmerk
Boomgranulaten zijn toepasbaar als NV bouwstof conform de BRL9341 of partijkeuring
Worden droog opgeslagen en verwerkt
Worden op de juiste wijze verwerkt (nagemeten met penetrometer of LWD-meting)
Worden altijd geleverd met analyses: chemisch en fysisch.

 

Voor verdere vragen over deze producten vraag naar uw adviseur.

Video: biologische plaagbestrijding van emelten en larven van de taxuskever

De tijd van het jaar is aangebroken om de emelten en de larven van de taxuskever te bestrijden. De emelten en larven van de taxuskever kunnen een ware plaag zijn voor het gewas. Oktober is bij uitstek de maand om deze plaag met aaltjes te bestrijden. De bodemtemperatuur is nog hoog genoeg en oktober is vaak een natte maand. Voor het inzetten van aaltjes is een minimale bodemtemperatuur van 10 graden gewenst. Voor het bestrijden van de engerlingen van de meikever en junikever zitten we al in de laatste week om deze nog te bestrijden.

 

https://youtu.be/_7ywfsWQKaI

 

Emelten
Emelten zijn de larven van de langpootmug en leven in de bovenste 2 tot 3 cm van de grond onder het gras. De langpootmuggen vliegen vanaf eind juli t/m eind september en het vrouwtje van de langpootmug kan in 1 keer ongeveer 300/400 eitjes leggen. De emelten hebben geen pootjes en geen duidelijke kop. Emelten kunnen tot 45 mm groot worden. Emelten vreten niet aan de wortels van het gras maar aan de grasplantjes zelf. Dit doen ze door 's nachts vanuit hun holletje het gras naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine, vlekkerige plekken krijgen.

 

Vanaf begin oktober is de eerste vraatschade door emelten te verwachten. Omdat emelten geen winterrust kennen, richt het insect in het najaar en de winter ook schade aan in gras en gewas, door stengels en knoppen aan te vreten. Bovendien treedt in gazons, golfbanen en sportvelden bijkomende schade op doordat vogels de grasmat kapot prikken op zoek naar emelten.

 

 

 

 

 

Schadebeeld emelten

 

Bestrijden van de emelten
Emelten kunnen momenteel goed worden bestreden met insect-parasitaire nematoden. Insect-parasitaire nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die in symbiose leven met een bacterie. Wanneer je ze uitzet in de bodem, zoeken ze de larven op en dringen ze binnen. Eenmaal binnen scheiden ze een bacterie af die de larven dood. In de dode larve ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op zoek gaan naar nieuwe larven om ze te infecteren.

Zolang de grondtemperatuur boven de 6 graden is, gaat dit proces door en kan de toepassing ook worden uitgevoerd.

Nematoden kunnen op kleine schaal worden toegepast. In het bijgevoegde filmpje laten we zien op welke manieren dit allemaal gedaan kan worden.

 

 

Bestrijden van de taxuskever
De laatste jaren zien we dat de taxuskevers in het najaar langer doorgaan met de ei-afzet, tot ruim in november. Verder is het opvallend dat volwassen taxuskevers, zowel in de kas als buiten, zelfs strenge winters overleven.

Ons advies is om de bestrijding, vanwege de late ei-afzet, in het najaar in te zetten. Controleer vanaf heden uw beplanting. De volwassen kevers voeden zich 's nachts en vreten inkepingen aan de randen van onder andere bladeren. De grootste schade wordt echter veroorzaakt door vraatzuchtige larven. Wanneer ze pas uit het ei zijn gekropen, beginnen ze zich te voeden met kleine wortels. Naarmate ze groeien geven ze meer schade. Een plant met een beschadigd wortelstelsel verzwakt en wordt dus ook vatbaarder voor allerlei ziekten zoals schimmels.

 

Voor het uitzetten kan gebruik worden gemaakt van een gieter, een NemaSprayer of andere spuitapparatuur waarvan alle filters en zeven zijn verwijderd. In situaties waar bijvoorbeeld taxusplanten dicht bij elkaar staan, kunt u gebruik van maken van een injectielans. Nematoden worden dan direct bij kluit uitgezet.

 

 

Waardplanten van de taxuskever
Diverse gewassen zijn gevoelig voor de gegroefde taxuskever, maar in het bijzonder taxus en andere coniferen, Azalea, Calluna, Erica, Euonymus, Hedera, Rhododendron en diverse vaste planten waaronder Astilbe, Bergenia, Fuchsia, Heuchera, Hortensia en Viburnum.

 

 

 

 

 

Vraatschade van de taxuskever



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden