Tuinbouw | Tuinbouw Nieuws | 20-07-2021

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Intensieve monitoring Turkse mot

HortiPro heeft, in samenwerking met Van Iperen, een nieuwe feromoontechniek ontwikkeld ter optimalisatie van de signalering en monitoring van de volwassen Turkse mot. In dit filmpje wordt toegelicht hoe het systeem werkt en waarom Van Veen Gerbera en Van Iperen dit product aanbevelen.

https://www.youtube.com/watch?v=8nsA_2x5o7I

Meer info over dit product vindt u in bijgaande flyer.

Vraag uw adviseur om advies.

 

Onze planten reageren goed op schoon water

In de afgelopen jaren brachten André en Mike Zuidgeest de waterkwaliteit op hun bedrijf stapsgewijs naar een structureel hoger niveau. Vader en zoon lieten zich  begeleiden door waterspecialist Han Opstal van Van Iperen. Zijn systematische aanpak, gebaseerd op meten en analyseren, doelgericht ingrijpen en monitoren, betaalt zich uit in zorgeloos water geven, zichtbaar vitalere wortels en planten en plezieriger telen.

Lees hier  het artikel uit de Bloemisterij.

 

Ion specifiek telen

Doorbraak in realtime ionen meten | Bloemisterij 33/34: Weet wat je meet - https://digitaal.bloemisterij.nl/bloemisterij-editie-3334-2021/doorbraak-in-realtime-ionen-meten/

****

Update Project Ion Specifiek Telen juli 2021

De Celine is van Bleiswijk verhuisd naar Middenmeer. Royal Pride gaat een kas aansturen met de Celine.  Het gaat hier om een zomerteelt tomaten waar dagelijks het water bemonsterd wordt. Dat betekent dat de proef bij de WUR in Bleiswijk is afgerond, de eindresultaten zijn nog niet volledig bekend. Deze laten nog even op zich wachten, maar zien er op het eerste gezicht goed uit. De lab resultaten laten nu al wel zien dat er een relatie is tussen zuurstof opname en productie en dat een stabiele voeding daarin een belangrijke rol speelt. Hoe beter we het aanbod op de `vraag` van de plant kunnen afstemmen hoe minder energie er verloren gaat.

***

In het project Ion Specifiek Telen, opgestart in 2019, wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om het huidige systeem van (twee)wekelijkse voedingsanalyses te vervangen voor een geautomatiseerd proces van continu meten en doseren. Factoren om dit project te laten slagen zijn er; een ion-specifieke sensor en een digitale bemestingstool. Sinds 2019 wordt de inzet van deze onderdelen verder onderzocht en bepaalt het projectteam ook in hoeverre dit bemestingssysteem (CE line) nog andere voordelen biedt.

Anno februari 2021 is het systeem, inmiddels beter bekend als Celine, door CEW (Centre of Expertise Water Technology) gevalideerd.  Dat betekent een betrouwbare uitslag van de metingen.  Daarnaast kan er nu ook volledig geautomatiseerd  geanalyseerd worden. Begin februari is er bij de WUR een tweede proef in tomaten opgezet. Het tweede half jaar start een proef bij teler Royal Pride. De verwachting is dat het Celine meetinstrument in het 4e kwartaal voor de markt beschikbaar zal zijn.

Het project loopt nog tot 2022 en is en samenwerkingsverband van diverse partijen. Meststoffenspecialist Dick Breugem vertelt over het project en de rol van Van Iperen in deze video.

https://vimeo.com/481590746

Lees ook bijgaand nieuwsartikel over dit project.



Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:


NEEM CONTACT OP MET DE BUITENDIENST


www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden