Opgroeien met Van Iperen

Biem Mol: “Medewerkers krijgen de kans te groeien”

16 december 2021

Officieel is hij sinds januari 2017 met prepensioen en vrijgesteld van werkzaamheden. Dat betekent niet dat veiligheidsadviseur ADR Biem Mol stil zit. Hij helpt nog steeds bij de interne audits bij Van Iperen, Transterminal Dordrecht en Euroliquids. 40 jaar werkte hij bij Van Iperen. In die periode ziet hij het bedrijf groeien en kan hij zichzelf ontwikkelen. Een terugblik.

Als Biem in juni 1977 van school komt, vraagt zijn schoonvader Jan Bakker of hij al werk heeft. Dat is niet het geval en dus gaat hij aan de slag bij Van Iperen. “Mijn schoonvader had iemand nodig in Fijnaart. ‘Ga daar maar beginnen’, zei hij. Ik had geen idee wat ik moest doen.” Dat wordt al snel duidelijk. “Ik ontving alle gewasbeschermingsmiddelen, laadde de auto’s, schreef handmatig de bonnen en deed de voorraad- en  orderadministratie. Het was heel arbeidsintensief. Eerst deed ik het alleen. Later kwam Rik Hamers erbij.”

Niet schrikken
In 1980 neemt Van Iperen de grasdrogerij in Westmaas over en verhuist Biem naar die locatie. “Ik deed nog steeds de voorraad- en orderadministratie. Op deze locatie waren meer vergunningen nodig voor onder andere de opslag van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. We moesten overleggen met de overheid, gemeente en milieudienst. Mijn schoonvader was niet zo gecharmeerd van deze contacten en daarom delegeerde hij die taken aan mij. Ik heb me toen verdiept in de materie. Ik ging in gesprek met de gemeente en de brandweer over de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Als er controle of onaangekondigd bezoek kwam van de overheid stonden wij daarvoor open en schrokken er niet van. Als ze iets constateerden wat niet (geheel) in orde was, verbeterden we dat zodat de onderneming kon werken met de juiste vergunningen.”

Niveau hoger
Hoewel hij met prepensioen is, helpt hij nog bij de interne audits veiligheid en milieu bij Van Iperen, Transterminal Dordrecht en Euroliquids. “Bij het voorbereiden van een audit vraag ik de normonderdelen op die op de audit betrekking hebben omdat de wet- en regelgeving regelmatig verandert. Recent heb ik nog een herhalingscursus intern auditeren gedaan om bij te blijven”. Tegenwoordig komt er veel meer bij kijken om een vergunning te krijgen. “Alle vestigingen zijn nu BRZO-plichtig. Dat is een veel hoger niveau dan de standaardvergunning die wij in het begin hadden. Om de vergunningen nu te krijgen, moet Floris veel meer op tafel leggen dan vroeger.”

Ontwikkelen
Als Biem bij het bedrijf start, werken er twaalf mensen. “Ik zag een klein bedrijf in een loods waar we alles handmatig deden, uitgroeien tot een grote organisatie en landelijke speler met professionele automatisering. Medewerkers krijgen de kans te groeien. Toen ik in Fijnaart begon, kreeg ik te horen: ‘Kijk maar hoe je het doet’. Ik leerde onder andere de namen van de werkzame stoffen, ontdekte wat nodig was voor de administratie en verzamelde kennis over vervoersregelgeving. Ik kon cursussen volgen en mezelf ontwikkelen.” Biem zette zijn kennis ook in bij collegabedrijven die gewasbeschermingsmiddelen verhandelen. “Het ging vaak om eenmanszaken of bedrijven met weinig personeel. Ik mocht in de branche meedenken over de richtlijnen voor opslag en transport. Veel collegahandelaren zaten soms met de handen in het haar omdat ze geen mensen hadden die zich hiermee bezig konden houden. Dus hielp ik deze handelaren; op een bepaald moment waren het er wel 25. Ook bij belangenbehartiger Agrodis deelde ik mijn kennis over wet- en regelgeving en vergunningen.”

Veel plezier
Een goede sfeer binnen het bedrijf zorgt ervoor dat medewerkers beter samenwerken. “We hielden open dagen, bijvoorbeeld bij de realisering van een nieuw kantoor of nieuwe loods. Er kwamen familiedagen waaraan iedereen met zijn of haar gezin mocht deelnemen. Wij zijn onder andere naar het Zuiderzeemuseum, Openluchtmuseum en kasteel Doornenburgh geweest. Vaak eindigde de dag met een rondvaart. Ik vond het heerlijk te zien als iedereen genoot van deze dagen.” Biem verzorgde ook de rondleidingen voor nieuwe medewerkers. “Door de coronamaatregelen krijgen nieuwe medewerkers nu de bedrijfsfilm te zien, maar in de toekomst is het de bedoeling weer rondleidingen te organiseren.” Biem weet al wat hij het meest gaat missen als hij echt met pensioen gaat. “De mensen. Ik heb altijd met veel plezier met mijn collega’s samengewerkt.”