Opgroeien met Van Iperen

Blog Dirk Bakker | Kleine teelten

18 februari 2021

Soms word je ineens geconfronteerd met jezelf; in een veel jongere uitgave. Zo gaat dat bij een jubileum. Tot je eigen opluchting en zelfs verwondering lees je in een artikel van 28 jaar geleden het verhaal van een groeispecialist met visie en een bestendige koers. Een koers die Van Iperen dus al lang geleden heeft ingezet.

Het is een interessant artikel over de trek van witlof op water. Ik herinner me dat dat in de jaren 80 een noviteit was. Witlof is een gezonde en bijzondere groente. Eén van de vele kleine gewassen die Nederland telt. En die ons internationaal een uitstekende naam hebben bezorgd. Kijk maar eens naar de kennisontwikkeling en de waarde die al die kleine teelten samen vertegenwoordigen. De focus van het artikel gaat verder dan witlof. Het gaat over de betekenis van diverse analyses, over veredeling en rassenonderzoek, over teelt, bouwplan, bodem en bemesting. Wat nog ontbreekt, is de inmiddels algemene term ‘systeemaanpak’. En natuurlijk de klimaatverandering waar we toen nog niet in geloofden.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Toen was de pers- of plantsapanalyse nog een noviteit. Ik weet nog dat de waarde nogal omstreden was die je zelfs  moest verdedigen. Inmiddels is het een algemeen geaccepteerde aanvulling op de drogestofanalyses. Niet alleen in de witlof, maar bijvoorbeeld ook in aardbeien, tomaten en komkommers heeft de noviteit van toen een vaste plaats verworven. Het biedt ons als objectieve adviseurs steeds meer data, precisie en houvast in de advisering naar een steeds betere, schonere en grootschaliger teelt. Daarbij houden we steeds meer rekening met de kwaliteit van de bodem, de gewassen en de producten die we met elkaar telen.

De systeemaanpak stond in die 28 jaar niet stil en de kennis over de relaties tussen bodem, bemesting, gewasbescherming, waterkwaliteit, veredeling, klimaat en milieu neemt nog steeds toe.

Het grootste verschil met 28 jaar geleden is wellicht de schaalvergroting. Daar is de witlofteelt echt een baken in zee. Er zijn van de ruim 1.600 Nederlandse bedrijven in 1980 slechts een veertigtal over. Dat zijn wel uiterst professionele bedrijven die de concurrentie met het buitenland aankunnen en jaarlijks meer dan 50.000 ton witlof produceren.

Het is een hele uitdaging om de kleine teelten in Nederland te behouden. Maar ik denk dat het de inzet van een groeispecialist zéker waard is!

Dirk Bakker