Opgroeien met Van Iperen

Maarten Mourits: “The sky is the limit bij Van Iperen”

22 september 2021

Van uitzend- en detacheringsbedrijf naar Van Iperen. Die overstap maakt Maarten Mourits in 2010. Vlak na zijn huwelijk komt hij in dienst bij de groeispecialist. “Je zou kunnen zeggen dat ik net zo lang met mijn vrouw als met Van Iperen getrouwd ben.”

Maarten had eerder geen link met het bedrijf. “Ik wist wel dat Van Iperen een goede naam had in de Hoeksche Waard. Koos de Vroed, die al bij het bedrijf werkte, woonde in de buurt waardoor ik regelmatig zijn Van Iperen-bus zag. Toen mijn vader mij wees op de vacature voor commercieel medewerker binnendienst in de krant besloot ik te solliciteren omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik kreeg de baan.”

 

Mooi product
Al tijdens de sollicitatiegesprekken krijgt Maarten een positieve indruk van Van Iperen. “Ik werd meteen enthousiast door de groep jonge mensen binnen het bedrijf. Alles kwam professioneel over en ik vond dat er een goede sfeer was. Ik begon bij de Binnendienst Tuinbouw waar ik samenwerkte met Wouter van Vliet. Judith Bakker en Jean-Paul Schipper deden de Binnendienst Akkerbouw. In het begin ging ik regelmatig met Peter Kalkman mee naar leveranciers en klanten. Ook bezochten we beurzen. Ik luisterde hoe gesprekken verliepen om zoveel mogelijk te leren.” Als het bedrijf groeit, kan Maarten meegroeien. Nu houdt hij zich bezig met de in- en verkoop van meststoffen. Hij geeft toe dat zijn beeld van kunstmest sinds hij bij Van Iperen werkt, is veranderd. “Vroeger dacht ik dat kunstmest iets is dat stinkt, maar als je het op de juiste manier toepast, is het een mooi product. Het is nodig om de bevolking te kunnen voeden, dus indirect ben je onderdeel van een hele grote keten.” Maarten ziet dat er steeds meer groene meststoffen komen. “Ik vind het mooi dat Van Iperen daarmee voorop loopt. De overheid dwingt ons ook die kant op. Als je in de toekomst partner van je klanten wil blijven, moet je nu al nadenken over groene alternatieven voor kunstmest. Dat doet Van Iperen, bijvoorbeeld met een project als Greenswitch®.”

 

Complex
Toen Maarten binnenkwam, had hij een gesprek met Peter Kalkman en Dirk-Jan Bakker. “Ik vroeg naar de mogelijkheden binnen Van Iperen. ‘The sky is the limit’, was hun reactie. ‘Het ligt helemaal aan jezelf.’ In het begin vond ik dat moeilijk omdat het niet concreet was en ik zelf moest ontdekken wat er op mijn pad kwam. Later zag ik het voordeel. Toen Judith elders ging werken en Jean-Paul het te druk had, mocht ik zelf klanten helpen en laten zien wat ik kon.” Gaandeweg ontdekt Maarten hoe complex het werk is. “Veel dingen moeten tegelijk gebeuren: de planning afstemmen met TTD, meststoffen aankopen voor de beste prijs, zorgen dat deze op tijd binnenkomen, verpakkingen en transport regelen en de meststoffen weer just in time verkopen, want je wilt niet teveel voorraad. Al die schakels in een korte tijd zorgen voor complexiteit. In het begin dacht ik wel eens: ‘Waar ben ik aan begonnen.’ Toen heb ik de knop omgezet. Als ik ergens aan begin, wil ik het afmaken. Nu kan ik ervan genieten.”

 

Kansen pakken
De kracht van Van Iperen zit volgens Maarten in de bevlogenheid van de medewerkers. “Van Iperen investeert in mensen omdat het management ziet dat het bedrijf afhankelijk is van de medewerkers.” Maarten kijkt dan ook positief naar zijn toekomst binnen het bedrijf. “Ik hoop verder door te groeien op inkoop. Mijn functie is niet vastomlijnd en daar ben ik blij mee. Ik laat alles op mij afkomen en pak mijn kansen.”