Onze toekomst

Sacha Bakx: “Behoefte aan onderzoek neemt nog steeds toe”

06 december 2021

Als Sacha Bakx bij een eerdere baan het logo van Van Iperen op een jerrycan met meststoffen ziet, wordt ze nieuwsgierig. Ze bezoekt de website en ziet een vacature voor praktijkgericht onderzoeker. Ze besluit te solliciteren en krijgt de baan. In april 2019 gaat ze bij Van Iperen aan de slag in deze nieuwe functie. “Ik zie de toekomst van praktijkgericht onderzoek rooskleurig tegemoet.”

Voor ze bij Van Iperen begint, doet Sacha veel onderzoek in meststoffen. “Bij Van Iperen onderzoek ik biologie en gewasbescherming. Daar ligt meer mijn hart. Ik ben gek op insecten en werk graag tussen de planten. Het is geen toeval dat ik een blouse met insecten draag op de foto op de website van Van Iperen”, lacht Sacha.

 

Structuur
“De start in een functie die nog niet bestond bij Van Iperen vond ik wel spannend. Er vond wel onderzoek plaats, maar dat was meer bijzaak en niet gestructureerd. Ook had ik niet eerder in zo’n grote organisatie gewerkt. Gelukkig begeleidde collega Guido Halbersma mij.” In het begin ziet Sacha haar nieuwe baan toch een beetje als zwemmen. Een gaasproef bij een chrysantenteler, het paradepaardje van het praktijkgerichte onderzoek bij Van Iperen, helpt Sacha in de beginperiode. “Ik monitorde daar wekelijks de ziekten en plagen wat mij structuur bood. En ik heb met veel collega’s meegelopen. De invulling van de functie stond niet vast, maar dat is een voordeel. Je krijgt bij Van Iperen de kans je werk zelf vorm te geven. Natuurlijk heeft de organisatie ideeën over de functie. Die kon ik combineren met mijn ideeën. Ik ben begonnen met structuur aan te brengen door een format voor onderzoek op te zetten en een archief op te bouwen zodat we meer inzicht kregen in de uitgevoerde en lopende onderzoeken.”

 

Professionalisering
De behoefte aan onderzoek in de tuinbouw neemt nog steeds toe. “De wereld van gewasbescherming verandert. Telers mogen minder middelen gebruiken. Dat zorgt voor knelpunten, want hoe vervang je een onmisbaar middel? Daarvoor is onderzoek nodig. Om gewasbeschermingsmiddelen op een optimale manier in te zetten, moet je aan veel voorwaarden voldoen. Hoe je ze kunt toepassen in de praktijk en welke combinaties van middelen mogelijk zijn, kun je achterhalen met onderzoek”, legt Sacha uit. “Daarnaast doen we veel onderzoek naar de inzet van biologie.” Sinds september van dit jaar nam Van Iperen nog een praktijkgericht onderzoeker aan: Manon van Weenen. “Ik ben heel blij dat Manon er is. Samen kunnen we een professionaliseringsslag maken. Onderzoek is cruciaal vanwege de veranderende regelgeving. Bovendien is het nodig om praktijkervaring op te doen met nieuwe, groene middelen en willen we collega’s en klanten ondersteunen met technische know how. Er komen veel vragen vanuit de sector.”

 

Praktijk
Sacha vindt het essentieel kennis met elkaar te delen. “Ik houd goed contact met collega’s en klanten. Wat wij ontdekken tijdens onderzoeken moeten we op een goede manier communiceren. We leggen de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en waar wij in de praktijk behoefte aan hebben. De nadruk van ons onderzoek ligt op de praktijk. Telers en onze technisch specialisten moeten met de resultaten van ons onderzoek aan de slag kunnen. We onderzoeken gewasbescherming binnen de tuinbouw in de volle breedte, van de opkweek van chrysantenstekken tot de oogst van tomaten en alles wat daar tussen zit.”

 

Wc-eend
De vraag naar onderzoek blijft in de toekomst alleen maar toenemen, verwacht Sacha. “De toekomst van praktijkgericht onderzoek zie ik dan ook rooskleurig tegemoet.” Sacha vindt het van belang dat Van Iperen onafhankelijk onderzoek doet. “Ik vind dat ik neutraal moet blijven. We kennen allemaal de reclame met de spreuk ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’. Wij toetsen eigenlijk of wc-eend gelijk heeft. Het is fijn dat je eer ziet van je werk. Mijn eerste onderzoek, de gaasproef, begon twee jaar geleden kleinschalig. Nu laten telers nieuwe kassen bouwen met gaas in de luchtramen, mede dankzij de resultaten uit ons onderzoek.”