Groenvoorziening | Groen Nieuws | 11-09-2019

Bekijk nieuwsbrief online | Print

Bemesting sportvelden – Herfstmix

Doordat er in de afgelopen periode veel is beregend, is daarmee ook veel voeding uitgespoeld. Hierdoor zijn beheerders afgeweken van het meststoffen-strooischema en is er bijgestuurd met soms extra stikstofgiften. Wij adviseren na half september voorzichtig te zijn met het geven van stikstof op sportvelden. Een lange doorgroeiperiode vergroot de schimmeldruk in de winter. Advies:

Herfstmix (NPK 15-2-21+3MgO+25SO3) strooien in de eerste helft van september.

Humuforte FP3 (NPK 5-3-16+3MgO) of DCM Grass-Care (NPK 6-3-20 +3 MgO) (organische variant) Dit product kunt u strooien tot medio oktober. De geringe hoeveelheid stikstof in deze meststof zal de grasplant voldoende voeding geven tot de winter. Het hoge kali gehalte zorgt voor de afharding en een donkergroene kleur.

Op velden met traditionele meststoffen adviseren we NPK 7-14-28 te strooien en/of richting eind september/begin oktober direct af te harden met Patentkali.

Houd daarnaast de messen van de maaiers scherp, zodat het gras minder beschadigt. Zorg ook voor beluchtingswerkzaamheden zoals prikrollen, vertidrainen of eventueel schudfrezen. Dit zorgt ervoor dat het gras sneller afdroogt en er meer zuurstof in de grond komt. Voer dit wel uit tijdens droge omstandigheden.

Actie: september en oktober de herstelmaanden voor gras

Door de extreme hitte en aanhoudende droogte deze zomer, zijn veel gazons niet meer in optimale staat. De maanden september en oktober zijn uitermate geschikt om de grasmat weer in conditie te krijgen voor de wintermaanden. Met een goede bodemtemperatuur en genoeg vocht in de bodem, biedt het najaar de ideale omstandigheden om graszaad snel te laten kiemen. Doorzaaien zorgt ervoor dat de grasmat herstelt en onkruiden en ongewenste grassen geen kans krijgen om zich te vestigen in de bestaande mat. Recover 2 HSG kiemt en vestigt zeer snel, zodat kale en open plekken in een razend tempo worden opgevuld. De herstelformule voor het extra snel sluiten van de zode en een mooie gesloten grasmat.

Actie
Bestelt u 30 kg Recover 2 HSG of meer, dan krijgt u nu tijdelijk 5 kg EXTRA van dit grasmengsel*. Bestellingen voor deze actie kunt u sturen naar Groenvoorziening@iperen.com of via uw adviseur. De levertijd voor deze actie kan een dag langer zijn dan u gewend bent.

* De actie loopt t/m 31 oktober 2019. Deze actie is eenmalig geldig per klant.

Recover 2 HSG is te verkrijgen in de volgende verpakkingen: 15 kg, 5 kg en 1,5 kg.

Plan van aanpak:

Verwijder oude en dode grasresten d.m.v. verticuteren. Ook ongewenste onkruiden en grassen worden door deze bewerking verwijderd
Indien nodig met een toplaagbeluchter de grasmat beluchten (handmatig of machinaal)
Gebruik een doorzaaimachine voor het doorzaaien van Recover 2 HSG (15-20 gr/m2)

Meer weten over Recover 2? Bekijk het Fast Repair Stappenplan voor grasherstel

Laatste strooibeurt gazons

De gazons adviseren we voor de winter nog af te harden met Humuforte FP3 (NPK 5-3-16+3MgO), DCM Mix 6 (NPK 6-3-18 +3 MgO) of Nutri-Najaar van Ecostyle.

Wanneer u ook de mogelijkheid heeft om zuurstof in de bodem te brengen voor de winter, dan adviseren wij dat altijd te doen.

Mosbestrijding op gazons
Op gazons met mosvorming is het raadzaam om 5,00 kg/are Humuforte Strong & Protect (NPK 6-4-20+3MgO) of DCM Gazon Pur (NPK 8-4-20 +3 MgO) te strooien. Deze meststoffen bevatten naast de effectieve mosdoder een geringe hoeveelheid stikstof en magnesium. Het kali percentage is 20% en dat zorgt voor een donkergroene kleur en afharding van de plant.

September is bij uitstek een zaaimaand. Deze maand is zeer geschikt om uw gazon een opknapbeurt te geven voor de winterperiode. Dit kunt u doen door de gazons te verticuteren (hiermee scheppen we ruimte voor het doorzaaimengsel) en door te zaaien met een mengsel van voldoende Engels raaigras voor een snelle vestiging. U kunt dan gebruik maken van Recover 2 met Headstart (Advanta) of Sportivo (DSV zaden).

Bij grote oneffenheden kunt u gebruik maken van fijne dressgrond. Dit is los of in bigbags verkrijgbaar.

Deze werkzaamheden kunt u nog verantwoord uitvoeren tot eind oktober. In het najaar is namelijk de bodemtemperatuur nog hoog genoeg en de onkruiddruk is aanmerkelijk lager dan in het voorjaar. Werk echter onder droge omstandigheden om geen structuurschade te creëren.

Geslaagde aanplant: de kracht van combinatie

De zomer is voorbij en de temperatuur gaat langzaam dalen. Dit wil zeggen dat het nieuwe plantseizoen eraan komt. Bij nieuwe aanplant is de samenstelling en kwaliteit van de bodem van groot belang om een mooi resultaat te krijgen. In veel gevallen wordt er wel iets bij aanplant gebruikt maar wordt er geen bewuste keuze gemaakt op basis van feiten.

Bij DCM zijn er veel proeven gedaan met producten voor aanleg. Uit deze proeven en uit de praktijk is gebleken dat de combinatie van DCM VIVIMUS® en DCM ACTIVATOR leidt tot mooie resultaten. Denk hierbij aan:

Minder uitval
Visueel aantrekkelijke planten
Minder onkruiddruk
Weerbare planten

DCM VIVIMUS® is het product dat met name de bodemstructuur verbeterd, het vochtregulerend vermogen verbeterd en het bodemleven activeert. DCM ACTIVATOR is de voorraadmeststof die door de bodem gewerkt wordt. Deze voorraadmeststof kan ook in de winter doorgewerkt worden omdat deze niet uitspoelt en dus beschikbaar is voor de plant wanneer de plant dit nodig heeft.

Kortom, om de bodem in optimale staat te brengen voor de nieuwe aanplant zorgt deze combinatie voor een goede structuur, voldoende bodemleven, voldoende voeding en sporenelementen.

DCM ACTIVATOR is de nieuwe naam voor DCM Bodemaktivator. Het is dezelfde voorraadmeststof maar nu in MINIGRAN®, daardoor een perfecte verdeling, beter strooibaar en constantere vrijgave van grondstoffen.

Biologische plaagbestrijding

Het najaar van 2018 en de opvolgende winter was zacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in kwekerijen, plantsoenen en tuinen het afgelopen voorjaar en zomer extreem veel taxuskevers hebben gevonden. De laatste jaren zien we dat de kevers in het najaar langer doorgaan met de ei-afzet, tot ruim in november. Daarom blijft het belangrijk de komende weken uw planten goed te controleren op aanwezigheid van de larven van de taxuskever. Treft u deze larven aan? Bestrijd ze met nematoden.

Engerlingen en emelten
Het resultaat voor het bestrijden van emelten en engerlingen is sterk afhankelijk van het tijdstip. De engerlingen (larven van de bladsprietkever) van o.a. de sallandkever (vaak voorkomend in Zuid-West Nederland) kunt u in september goed bestrijden met nematoden. De bodemtemperatuur is in deze periode voldoende hoog en er is voldoende vocht. Engerlingen van de sallandkever vreten aan de wortels van het gras in de winterperiode. In de komende periode herstelt het gras zich niet meer voldoende, waardoor de mat los komt te liggen.

De laatste jaren hebben we een enorme toename van emelten (langpootmug larven) in gazons en sportvelden gezien. Een toename van een nieuwe generatie emelten is dan ook te verwachten. Voer een bespuiting uit tegen de jonge emelten met nematoden (aaltjes) vanaf begin oktober zolang de temperatuur in de bodem niet lager is dan 8 graden. Controleer uw velden en gazons wekelijks op aantasting en spuit preventief eind september/begin oktober met nematoden. Wij kunnen u hierover adviseren.

De aaltjes (nematoden) zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 50, 100, 500 of 1000 m². Nematoden kunt u uitzetten met gieter, nemasprayer, rugspuit of machinaal met omgebouwde doorzaaimachine (sportvelden en golfbanen).

Open dagen en beurzen

De komende periode zijn er verschillende vakbeurzen te bezoeken.

17 september 2019 Hoveniersavond Van Iperen, IJzendijke
25 september 2019 Nationale demodag hoveniers, Eemnes
2 en 3 oktober 2019 Vakbeurs openbare ruimte, Jaarbeurs Utrecht
13 en 14 november 2019 Nationale Sport Vakbeurs, Gorinchem


Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:

Bart Boot
Adviseur Groenvoorziening
T +31 (0)6 10 45 82 39
E boot@iperen.com

Henri Eerland
Adviseur Groenvoorziening
T +31 (0)6 10 45 79 00
E eerlandh@iperen.com

www.iperen.com

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2024, alle rechten voorbehouden